Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Децентралізація: нові можливості чи ослаблення держави?

29 червня 2024 - 11:00

«Новий суспільний договір задля перемоги» – назва панельної дискусії, яку провели до Дня Конституції в одному з «Незламних хабів» Запоріжжя. Говорили про децентралізацію. Дехто вважає, що вона дала більше можливостей громадам, тоді як інші, навпаки, вбачають у ній послаблення державної влади.

Голова Комиш-Зорянської громади Ігор Гнатуша поділився своїм баченням:

– Наша громада – серед перших двох сотень, створених в Україні. Всі держави Європи живуть в повній децентралізації, тож маємо брати з них приклад. Головне – не бути байдужими та обирати представників, які відповідатимуть за результат, – переконаний  Ігор Гнатуша.

Професор кафедри філософії, публічного управління та соціальної роботи ЗНУ Олександр Краснокутський вважає, що потрібно дотримуватися балансу:

– Держава – це сила. Для її існування повинні працювати як владна вертикаль, так і місцеве самоврядування. Влада захищає національні інтереси. Питаннями локального рівня має займатися місцеве самоврядування, – зауважив Олександр Краснокутський.

Професор підкреслив, що надлишок повноважень призведе до диктатури, а надмірна свобода – до краху держави. Саме тому суспільство шукає баланс між двома напрямками.

Учасниця дискусії Наталі вважає, що владі необхідно прислухатися до громадськості:

– Децентралізація – це не про гроші. Місцеві органи влади ближчі до людей. Необхідно максимально підтримувати населення та давати їм право голосу. Є питання, які здатне вирішити місцеве самоврядування. Якщо зараз втратимо цю довіру, то її не відновити після перемоги.

Початок повномасштабного вторгнення показав, як суспільство може об’єднуватися задля досягнення спільної мети. За словами голови Ради з питань внутрішньо переміщених осіб Анастасії Перепелиці, держава потребує взаємодії влади з громадськістю. 

Заступник голови ЗОДА Євген Мироненко вважає, що активні українці стануть рушійною силою в розвитку громад:

– Децентралізація та розвиток громад є сучасною формою суспільного договору. Українці братимуть активну участь у житті своїх міст та сіл. Громадяни на місцях потребують безпечного середовища. Цим опікуватимуться менеджери безпеки завдяки пілотному проєкту «Безпечна громада», – підсумував заступник очільника регіону.

Читайте також