Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нову підозру від СБУ отримав гауляйтер Запорізької області Балицький

28 червня 2024 - 14:30

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази вини гауляйтера Запорізької області Балицького у скоєнні воєнних злочинів.

У ході слідства встановлено, що у липні 2022 року Балицький перебуваючи на незаконній посаді «главы военно-граджданской администрации Запорожской области» вирішив вислужитися перед агресором. Демонструючи свою відданість вищому військовому та політичному керівництву рф, він створив псевдо легальний механізм боротьби з громадянами, які не підтримують окупаційний режим.

Для цього він видав наказ «О мерах ответственности за совершение отдельных правонарушений, посягающих на общественный порядок и общественную безопасность». Виконання цього наказу було покладено на органи мвс.

За наказом Балицького, виселенню з тимчасово окупованої частини Запорізької області, підлягали особи, які були незгодні з політикою РФ, зокрема окупацією території та мали проукраїнські погляди.

У такий спосіб він вирішив допомогти окупантам побавитись «неблагонадійних» громадян і зменшити можливості українського руху опору. В окремих випадках, загарбників цікавило житло та майно депортованих українців, яке привласнюють очільники окупантів, військові рф та представники ворожих спецслужб.

Процес депортації показово фіксувався прокремлівськими ЗМІ для демонстрації по тв-каналам. За оперативними даними більшість депортованих «під камеру» громадян на територію контрольовану Україною так і не доходила.

Служба безпеки отримала свідчення депортованих громадян України та на підставі зібраних доказів заочно повідомила Балицькому про підозру за ч. 2 ст. 28, ч .1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб).

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також