Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Одна людина – три врятованих життя: у Запоріжжі відбулася унікальна операція з трансплантації

20 червня 2024 - 20:39

Унікальний мультиорганний забір та надскладну операцію з трансплантації серця від посмертного донора провели сьогодні в Запорізькій обласній клінічній лікарні. 

Пацієнтці медзакладу констатували смерть мозку, а її родичі дали згоду на посмертну трансплантацію органів – серця та нирок.

– Сьогодні в нас дійсно знакова, унікальна подія. Це той випадок, коли смерть принесла життя людям. У такі моменти особливо усвідомлюєш справжню цінність людського життя та силу людського духу! Дякую за цей благородний вчинок, – зазначив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Операцію з трансплантації серця провів відомий український кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров. 

– Запоріжжя історично вже багато років є трансплантологічним центром. Саме тут вперше в Україні провели трансплантацію печінки, – наголосив Борис Тодуров.

За словами спеціаліста, «нове серце» отримав чоловік, який страждав від невиліковної вади серця. В лікарні заплановано ще дві операції з трансплантації нирок. 

– Якщо говорити про цифри, то з 1992 року в обласній лікарні було виконано понад 600 пересадок нирок, вже 4 трансплантації серця, 18 трансплантацій печінки, – поділився директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка.

За словами Івана Федорова, обласна влада продовжить підтримувати головний медичний заклад регіону. В планах – реконструкція операційного блоку обласної клінічної лікарні, де проводять надскладні втручання.

Читайте також