Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ знешкодила злочинне угруповання, яке обкладало «даниною» бізнесменів на Запоріжжі

11 червня 2024 - 12:30

У Запоріжжі Служба безпеки України блокувала діяльність етнічного організованого злочинного угруповання, яке тероризувало місцевих бізнесменів.

За даними слідства, бандити під вигаданими приводами «обклали даниною» місцевих підприємців і якщо останні відмовлялися платити їм гроші, погрожували насильством і фізичною розправою. Задокументовано випадки, коли учасники угруповання завдавали шкоди майну підприємців, які відмовлялися платити «данину».

Для контролю та унеможливлення звернення потерпілих до правоохоронців, зловмисники вели за ними цілодобове стеження з використанням GPS трекерів та оптичних приладів.

Зокрема, зловмисники вимагали від місцевого підприємця 70 тисяч доларів неіснуючого боргу. У разі несплати, вони погрожували йому знищенням майна та фізичною розправою.

У межах розпочатого кримінального провадження, оперативники спецслужби, затримали у центрі Запоріжжя одного з учасників злочинного угруповання під час отримання частини данини.

Під час санкціонованих обшуків, правоохоронці вилучили чорновi записи облiку «поборів з підприємців», бойову зброю, боєприпаси, засоби негласного спостереження  та інші докази протиправної діяльності.

Наразі затриманому та одному з активних членів угруповання повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших учасників угруповання. Також перевіряються факти причетності угруповання до скоєння у регіоні інших резонансних злочинів.

Викриття протиправної діяльності організованого злочинного угруповання здійснювали співробітники СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Читайте також