Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Звання «Мати-героїня» – це визнання материнської праці, любові та жертовності»: голова Запорізької ОДА Іван Федоров вручив нагороди 10 запоріжанкам

10 червня 2024 - 11:30

В одному з незламних хабів Запоріжжя зібралися 10 незламних українських жінок  –  10 мам, що виховують п’ятеро і більше дітей. Указом Президента України Володимира Зеленського їм присвоєно звання «Мати-героїня». Голова Запорізької ОДА Іван Федоров вручив їм почесні відзнаки.

Серед учасників свята – запоріжанка Марія Фоменко, яка виховує шестеро дітей. Троє старших вже випурхнули з материнського гнізда. А молодші поки що живуть з батьками. Наймолодший син – дитина з інвалідністю.

– Ми навчаємо дітей поважати дорослих і допомагати один одному. Говоримо їм, що на першому місці завжди повинна бути сім’я. А ще – вчимо ставитися до людей так, як вони хочуть, щоб до них ставилися. Це наше сімейне кредо, – розповідає багатодітна матір.

Валентина Пилипенко прийшла підтримати маму. Після початку війни їхня сім’я виїхала з Молочанська, що на Пологівщині. Найменшій сестрі Валентини – 17 років, а старший брат, якому 29, боронить Україну. За словами дівчини, всього в родині семеро дітей, і всі вони росли у любові. 

– Ми з християнської сім’ї, і мама дуже нас любить. Вона емоційна і дуже чуйна. Ми вдячні їй, що стільки років свого життя вона витратила на наше виховання, підтримувала нас. Ми пишаємось нею, її нагорода дійсно заслужена, – говорить Валентина.

Привітати багатодітних мам з державною нагородою прийшов голова Запорізької ОДА Іван Федоров. За його словами, все починається з сім’ї: базові навички, виховання і та атмосфера, яку діти потім переносять у власне життя і суспільство.

– Ростити дітей  – це дуже складно, але я знаю, з яким натхненням ви до цього ставитеся. І дякую вам, що ви виховуєте своїх дітей в Запоріжжі. Зараз це набагато важче, ніж в мирному житті. Завдяки вам ваші доньки і сини ростуть справжніми патріотами. Впевнений, що вони обов’язково долучаться до розбудови України і Запорізького краю. Ваші діти – це наше майбутнє, – відзначив посадовець. 

Виховання дітей – нелегка праця. Особливо, коли в родині їх багато. Держава надає підтримку багатодітним сім’ям. Матері-героїні отримують грошову допомогу і пільги.

– Матері-героїні мають право на отримання за рахунок коштів державного бюджету одноразової грошової винагороди у розмірі 10 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб. Це 30280 грн, – пояснила Вікторія Герасименко, начальниця управління Департаменту соцзахисту населення Запорізької ОДА.

Почесне звання «Мати-героїня» започатковане в Україні в 2004 році. В Запорізькій області за цей час його присвоїли 1628 жінкам.

Читайте також