Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Комфорт для всіх без винятку: в області розбудовують безбар’єрне середовище

6 червня 2024 - 10:00

Безбар'єрні укриття в школах, зручний доступ до ЦНАПів, будівництво протирадіаційних споруд – про це та інше говорили посадовці разом із громадськістю на засіданні комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур.

Місце для засідання обрали невипадково. Це інклюзивна бібліотека. Там не тільки обговорювали проблеми, але й перевіряли відсутність бар'єрів для осіб з інвалідністю:

- Сьогодні ми зібралися в незвичайному місці – інклюзивній бібліотеці. Цей заклад є повністю безбар’єрним. Тут вдосталь місця та дружня атмосфера, будь-хто може завітати та почитати книги. Особливо приємно бачити тут видання шрифтом Брайля, – зауважила керівниця апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко.

Інклюзивними стають не тільки бібліотеки. Освіта теж має бути доступна та безпечна для всіх, наголосили учасники засідання. Представниця Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів Ірина Сігакова розповіла, що у регіоні планується будівництво протирадіаційних укриттів. Вони враховуватимуть не тільки безпекові норми, а й правила доступності: наявність рамок та пандусів, широкі двері та коридори тощо. Виділено кошти на будівництво 5 таких укриттів, на 3-х з них вже розпочались роботи. Ще по 4 – триває пошук джерел фінансування. 

Представниця одного з навчальних закладів міста Надія Сивенюк ознайомила учасників зібрання зі спільним проєктом ДСНС та вчителів Запорізької області.

- В нашому закладі учні, що мають порушення зору, можуть прочитати «Абетку безпеки». Ця книга містить 33 корисні для дітей статті про безпеку життєдіяльності. Тут є рельєфні ілюстрації та текст шрифтом Брайля, – розповіла Надія Сивенюк.

Щороку в області проводять перевірку на безбар’єрність об’єктів таких як освітні та соціальні заклади, центри надання адміністративних послуг, гуртожитків. Лише 12%  відповідають всім вимогам доступності. Про невтішні результати розповів начальник Управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Максим Прудкий: 

- Лише 12% з 1709 обстежених об'єктів є повністю безбар'єрними, 22% – частково безбар'єрними. Ситуація залишається складною, - відзначив Максим Прудкий.

Мережі супермаркетів теж прагнуть бути доступнішими. Як зазначив представник Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької облдержадміністрації Максим Кучеренко,  на паркувальних майданчиках виділяють більше місць для осіб з інвалідністю та розташовують їх ближче до входу.

З позитивним досвідом надання послуг для осіб з інвалідністю в Дніпропетровській та Київській областях  вже встигли ознайомитись працівники Широківської громади. Працівники ЦНАПів перейняли практичні навички обслуговування людей з інвалідністю та почали впроваджувати їх у своїх закладах.

- Наше завдання – маленькими кроками наближати комфортне життя для всіх людей. Робимо все, щоб мінімізувати бар’єри, – підсумувала Зінаїда Бойко.

 

Читайте також