Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Комфорт для всіх без винятку: в області розбудовують безбар’єрне середовище

6 червня 2024 - 10:00

Безбар'єрні укриття в школах, зручний доступ до ЦНАПів, будівництво протирадіаційних споруд – про це та інше говорили посадовці разом із громадськістю на засіданні комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур.

Місце для засідання обрали невипадково. Це інклюзивна бібліотека. Там не тільки обговорювали проблеми, але й перевіряли відсутність бар'єрів для осіб з інвалідністю:

- Сьогодні ми зібралися в незвичайному місці – інклюзивній бібліотеці. Цей заклад є повністю безбар’єрним. Тут вдосталь місця та дружня атмосфера, будь-хто може завітати та почитати книги. Особливо приємно бачити тут видання шрифтом Брайля, – зауважила керівниця апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко.

Інклюзивними стають не тільки бібліотеки. Освіта теж має бути доступна та безпечна для всіх, наголосили учасники засідання. Представниця Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів Ірина Сігакова розповіла, що у регіоні планується будівництво протирадіаційних укриттів. Вони враховуватимуть не тільки безпекові норми, а й правила доступності: наявність рамок та пандусів, широкі двері та коридори тощо. Виділено кошти на будівництво 5 таких укриттів, на 3-х з них вже розпочались роботи. Ще по 4 – триває пошук джерел фінансування. 

Представниця одного з навчальних закладів міста Надія Сивенюк ознайомила учасників зібрання зі спільним проєктом ДСНС та вчителів Запорізької області.

- В нашому закладі учні, що мають порушення зору, можуть прочитати «Абетку безпеки». Ця книга містить 33 корисні для дітей статті про безпеку життєдіяльності. Тут є рельєфні ілюстрації та текст шрифтом Брайля, – розповіла Надія Сивенюк.

Щороку в області проводять перевірку на безбар’єрність об’єктів таких як освітні та соціальні заклади, центри надання адміністративних послуг, гуртожитків. Лише 12%  відповідають всім вимогам доступності. Про невтішні результати розповів начальник Управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Максим Прудкий: 

- Лише 12% з 1709 обстежених об'єктів є повністю безбар'єрними, 22% – частково безбар'єрними. Ситуація залишається складною, - відзначив Максим Прудкий.

Мережі супермаркетів теж прагнуть бути доступнішими. Як зазначив представник Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької облдержадміністрації Максим Кучеренко,  на паркувальних майданчиках виділяють більше місць для осіб з інвалідністю та розташовують їх ближче до входу.

З позитивним досвідом надання послуг для осіб з інвалідністю в Дніпропетровській та Київській областях  вже встигли ознайомитись працівники Широківської громади. Працівники ЦНАПів перейняли практичні навички обслуговування людей з інвалідністю та почали впроваджувати їх у своїх закладах.

- Наше завдання – маленькими кроками наближати комфортне життя для всіх людей. Робимо все, щоб мінімізувати бар’єри, – підсумувала Зінаїда Бойко.

 

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки