Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Зло треба зупинити»: фільм про окупацію Чехословаччини вразив запорізьких глядачів

31 травня 2024 - 21:10

В кіноконцертній залі ім. Довженка в Запоріжжі провели зустріч з творчою командою політичного трилеру «Вторгнення. Операція «Дунай». Це спільний проєкт Чехії та України, що вже встиг покорити європейського глядача.

- В історії дуже багато цікавих речей. Деякі з них були невідомі й самим чехам там словакам. Саме про долю політичної верхівки Чехословаччини та цілої країни ми розповіли у фільмі, – поділився кінопродюсер фільму Андрій Суярко.

За словами кінопродюсера, фільм знімали в Україні, Чехії та Польщі. Сюжет заснований на історичних подіях 1968 року, а саме «Празької весни». Радянські війська для придушення національно-визвольних настроїв вдерлися на територію Чехословаччини. Проти таких дій і повстав народ, який жадав самостійно вирішувати своє майбутнє.

На творчу зустріч з глядачами завітали лінійний продюсер Юрій Мате та актор Сергій Дашевський. Юрій – військовослужбовець Збройних сил України родом з Запорізької області. Чоловік розповів про історію створення фільму:

- Фільм почали знімати ще восени 2021 року в Бучанській виправній колонії № 85. Саме в ній утримували одного з головних героїв фільму – Франтішека Кріґеля. Працювали у дві зміни. Довелося провести 35 годин без сну, адже на мені – відповідальність за все, що відбувається на майданчику, – поділився Юрій Мате.

Зі слів лінійного продюсера, ця стрічка надзвичайно важлива для української аудиторії. Чеський народ не побоявся дати бій ворогу, який напав на них, і сьогодні, в умовах війни, українці мають показувати стійкість нації та разом стояти на захисті Батьківщини.

- Я зіграв Петра Шелеста – першого секретаря ЦК КП України, це можна прирівняти до сучасної посади Президента. В мене багато досвіду, це допомогло зіграти цю роль, а її якість вже оцінять глядачі, – поділився Сергій Дашевський.

За допомогою військ Чехію тримали в «заручниках» до 1991 року. З усіх викрадених КДБістами лише Кріґель відмовився ставити підпис на «вироку» для рідної країни. Так і сьогодні після вторгнення країни-агресора в Україну, незчисленна кількість патріотів досі перебуває у казематах Кремля та піддається тортурам.

Історія повторюється і те, що відбувається в Україні – старі методики КДБ, а ворог з радянського часу лише змінив «вивіску», – переконаний заступник голови Запорізької облдержадміністрації Михайло Семікін:

- Ми бачимо чіткі паралелі з тим, що відбувається сьогодні. Ті ж самі сценарії, дії, виклики. Вдячний нашим глядачам, що вони обирають якісне українське кіно. Впевнений, що після перегляду у кожного з нас буде стимул – наближати нашу спільну перемогу, – підсумував Михайло Семікін.

Читайте також