Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З 2025 року строкову службу в Україні замінять базовою, – Запорізький обласний ТЦК та СП

30 травня 2024 - 15:00

Зміни в Законі про мобілізацію та військовий облік передбачають скасування строкової служби з 2025 року та введення нового виду військової служби – базової. Вона стане обов'язковою для чоловіків – громадян України, придатних за станом здоров'я. Про це повідомив заступник начальника Запорізького обласного ТЦК та СП Андрій Якунін під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

– Базова військова служба – це різновид військової служби, що приходить на заміну строкової. Новий закон передбачає, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 25 років будуть зобов'язані пройти базову військову службу. Також передбачено, що жінки теж можуть пройти БВС, але за власним бажанням, – зазначив Андрій Якунін.

Базова військова служба  – це вишкіл, який проводиться для здобуття військово-облікової спеціальності, навичок та умінь, необхідних для захисту Батьківщини. Під час такої підготовки чоловіків навчатимуть   поводженню зі зброєю та вибуховими пристроями, діям на полі бою,  навичкам домедичної допомоги, – пояснили представники  ТЦК. 

 – Громадяни за бажанням можуть обирати рік проходження служби. Але цей вибір потрібно зробити тільки до досягнення 24-річного віку. Оскільки після того, як призовнику виповниться 24 роки, право на вибір буде втрачено, – уточнює Андрій Якунін. 

Законом передбачаються і критерії надання права на відстрочку, порядок проходження медичної комісії. 

– Порядок проходження базової військової служби та її строки визначатиме Кабінет Міністрів України. Для роз’яснення порядку будуть видаватися певні підзаконні акти, – підсумував посадовець.    

Запровадити БВС планують з 2025 року.

Читайте також