Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі представили Дорожню карту відновлення екологічної безпеки

28 травня 2024 - 10:00

Зелене відновлення для Запорізького регіону – такою була тема засідання Науково-експертної екологічної ради при Запорізькій ОДА. Обговорювали перспективи і можливості у сфері охорони довкілля. Зокрема, презентували Дорожню карту відновлення екологічної безпеки Запоріжжя. 

Документ містить конкретні пропозиції щодо покращення екологічної ситуації в обласному центрі як зараз, так і в післявоєнний період. 

В основі Дорожньої карти соціальні та екологічні програми, що вже діють у місті. Вона включає розділи про зелене відновлення енергетики, відбудову інфраструктури з урахуванням інклюзивності та доступності, озеленення житлових кварталів, адаптацію до зміни клімату тощо. Є і блок про відновлення ментального здоров’я населення, – прокоментував т. в. о. директора Департаменту захисту довкілля ЗОДА Олександр Казанцев.

Відновлення екологічної безпеки обласного центру залежить і від модернізації промисловості. Підтримати Україну в цьому напрямку готовий Європейський Союз. Учасникам засідання представили План фінансової підтримки від ЄС Ukraine Facility. Головна вимога міжнародних інвесторів – післявоєнне відновлення промисловості повинне здійснюватися з урахуванням європейських екологічних норм.

– Ми обрали для себе шлях європейських реформ. Тому екологізація промисловості для нас дуже важлива. Наша мета – зелене післявоєнне відновлення. Це означає пріоритет соціального капіталу і безпечне довкілля. Планувати зелене відновлення Запоріжжя в напрямку європейської інтеграції слід вже зараз, – наголосила Тетяна Жавжарова, членкиня Екологічної ради, голова ГО «Екосенс».

Підсумком засідання Науково-експертної екологічної ради стала низка рішень для забезпечення екологічної безпеки в обласному центрі та Запорізькому регіоні.

Читайте також