Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Геть від Москви!»: фільм про українську літературу в умовах радянського примусу

25 травня 2024 - 15:55

У запорізькій кіноконцертній залі ім. Довженка відбулась зустріч із творцями фільму «Будинок «Слово». Нескінченний роман». На показ стрічки про радянські репресії українських літераторів завітали голова Держкіно Марина Кудерчук, очільник області, митці, культурні діячі, запоріжці та люди з тимчасово окупованих громад.

Фільм на основі реальних подій пройшов довгий шлях та перетворився з документального на художній. Роботу над ним розпочали 12 років тому, і першим кроком став збір архівних документів. Після показів документальної стрічки її вирішили адаптувати під пересічного глядача. Нову версію оцінили критики – фільму вдалось отримати кілька престижних премій на міжнародних кінофестивалях. Попри це у широкий прокат стрічка вийшла лише 9 травня 2024. Час обраний невипадково, адже 13 травня 1933 року скоїв самогубство відомий український літератор Микола Хвильовий. Один із героїв фільму. 

В.о директора кіноконцертної зали ім. Довженка Анна Фокіна зазначила, що на кожен з двох щоденних показів усі квитки розкупили одразу. 

 – Українці починають все більше цікавитися історією своєї країни. Багато охочих подивитися цей фільм, в нас розкуповують всі квитки, – підкреслили Анна Фокіна.

Після показу з глядачами поспілкувалася Ніна Набока, народна артистка України, лауреатка кінопремії «Золота дзиґа». Вона зіграла тьотю Варю, кухарку з їдальні у будинку «Слово», в якому розгортаються події стрічки:

 – Ця героїня дуже схожа на мене – вона одразу змогла відрізнити добро від зла. Для мене було важливо правдиво донести до глядача жахіття того періоду, – розповіла Ніна Набока.

Після перегляду глядачі поринули у свої думки. Адже це не комедія зі щасливим кінцем, а драма про вкрадені життя та спроби радянської влади знищити українців як націю. 

– Фільм важкий, деякі моменти відчувалися надзвичайно болісно, адже нагадують сьогодення. Насправді намагаюсь уникати таких фільмів. Думаю, що зараз навпаки потрібно дивитися щось надихаюче, – поділилась враженнями переселенка з Новобогданівки Ганна Гогунська.

Інше враження  у відставного офіцера Юрія, який у свої 66 років добре пам’ятає радянські часи. Чоловік вважає, що фільм чудово передає реалії того часу та обов’язковий для перегляду. 

– Все це пережив мій батько, який розповідав про своє життя та ті часи. Цей фільм показовий, адже висвітлює те, що було насправді, – сказав Юрій.

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров  наголосив, що такі фільми важливі для майбутніх поколінь:

– В мене є чітка та свідома позиція: їх необхідно вивчати в школах та університетах. Ми покажемо майбутнім поколінням, через що пройшла наша нація, та як карбувався національний дух українців, – зауважив посадовець.

Такі зустрічі проводяться в різних куточках країни. Поціновувачі спілкуються з авторами та акторами і діляться думками про кожного персонажа.


Читайте також

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024