Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Очільник ЗОВА підбив підсумки роботи за напрямком “Прозорість і підзвітність”

26 грудня 2023 - 20:30

На виконання доручення Уряду в ЗОДА створено профільну робочу групу, головне завдання якої - контроль за використанням коштів державного та місцевих бюджетів, реалізацією публічних закупівель, проведенням оплат та здійсненням робіт. 

Проміжні підсумки роботи підбив на засіданні круглого столу “Прозорість та підзвітність” очільник ЗОВА Юрій Малашко.

  • Майже за 3 місяці роботи виявили непоодинокі факти зловживань та нераціонального використання коштів в комунальних закладах медичної та освітньої галузей та в територіальних громадах. За результатами моніторингу публічних закупівель рекомендовано до скасування ряд недоцільних та сумнівних тендерів на мільйони гривень. Наразі продовжуємо проводити внутрішній аудит діяльності ОДА та службові розслідування, ухвалюємо неприємні для декого кадрові рішення. Цей напрямок роботи буде посилено у наступному році. Прийшов час покласти край ганебній та злочинній практиці завищення цін, оформлення актів з неіснуючими роботами та іншим зловживанням з бюджетними коштами! - наголосив посадовець.

За три місяці роботи групи маємо певні результати. 

  • Славнозвісний КЗ «Запорізька обласна школа вищої спортивної майстерності» ЗОР. Задокументовано факт привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час реконструкції закладу на суму близько 20 млн грн. Порушено кримінальне провадження, триває слідство

  • КЗ “Запорізький обласний краєзнавчий музей”. За результатами перевірки фондів виявлено та зафіксовано факт розкрадання державного майна - а саме нестачу предметів антикваріату орієнтовною вартістю понад 3 млн грн. 

Окрема увага - питання службових зловживань та нераціонального використання коштів в медичній галузі області. 

  • Після детального вивчення проєктно-кошторисної документації двох проєктів, які реалізує керівництво Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні, встановлено, що вартість робіт завищено на 15-17%, що складає близько 8 млн.грн. 

  • Також виявлено факт розкрадання бюджетних коштів на суму 3,5 млн грн при ремонті приміщень «Обласного медичного центру серцево-судинних захворювань». Керівнику підрядної організації повідомлено про підозру.

  • Виявлено факти нецільового використання бюджетних коштів при реконструкції будівлі КУ “Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи”. На проведення робіт із обласного бюджету в 2021 році було виділено 10 млн гривень, майже всі вони витрачені підрядником, але об’єкт досі не введено в експлуатацію. Після перевірки Держаудитслужби виявлено відсутність заактованих робіт на суму 1 мільйон 300 тисяч гривень. Матеріали направлено до правоохоронних органів.

Виявлено факти нераціонального використання коштів з можливими корупційними складовими і в дитячих закладах: 

  • Разом з правоохоронцями фахівці розглянули обставини та матеріали щодо закупівлі посадовцями ЗМР будматеріалів для капремонту дитячого садка “Карамелька”. За результатами аналізу встановлено, що загальна вартість закупівлі завищена майже на 3,5 мільйони гривень. 

  • За наявними оперативними даними, підрядник, який виконує проєкт відновлення Міського палацу дитячої та юнацької творчості в місті Запоріжжя, мав наміри на підписання актів з роботами, яких не існує. 

  • Розглянуто можливе завищення цін на матеріали близько 20% по проєкту облаштування укриття в одному з міських дитячих садочків.

Триває моніторинг закупівель територіальних громад та заслуховування доповідей керівників територій щодо запланованих та оголошених тендерів. 

  • Представникам виконкому Токмацької міської ради було зауважено про недоречність придбання двох автомобілів вартістю в мільйон гривень кожен.

  • Скасовано недоречний під час війни тендер у Широківській громаді. Там на проведення поточного ремонту та утримання території загального користування планували витратити 2,8 млн грн.

Проводиться внутрішній аудит діяльності ОДА, тривають службові розслідування, ухвалюються кадрові рішення. 

  • Зокрема встановлено факт службових зловживань з боку вищих посадових осіб облдержадміністрації, які у 2022 році незаконно вилучили у власника 138 тон пшениці, чим завдали збитків на суму близько 1 млн 200 тис грн. 

  • В результаті внутрішнього аудиту діяльності Департаменту захисту довкілля за попередні 2,5 роки встановлено факти нераціонального використання коштів на загальну суму 1 млн 900 тис грн. Попереднього керівника звільнено.

  • За провальну роботу в медичній сфері, зокрема недотримання керівниками медзакладів фінансової дисципліни, звільнено одного з заступників голови ОДА.

  • Звільнено  директора Департаменту агропромислового розвитку - за недостатній контроль за діяльністю підлеглих, що призвело до вчинення останніми протиправних дій. 

  • Виявлено факти порушення вимог чинного законодавства з боку керівника одного з департаментів, ініційовано його звільнення. З метою притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності матеріали перевірки направлено до правоохоронних органів.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області