Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова Запорізької ОВА Юрій Малашко долучився онлайн до підсумкового засідання Ради безбар’єрності

12 грудня 2023 - 09:45

Засідання пройшло за участі Першої леді України Олени Зеленської, голови Верховної ради Руслана Стефанчука та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

На заході підсумували зроблені за рік кроки для забезпечення безбарʼєрності. Міністерства й очільники ОВА презентували результати реалізації флагманських проєктів, а також визначили пріоритети на 2024 рік. Це:

  •  безбар’єрність працевлаштування, освітніх, медичних, банківських, транспортних, соціальних, адміністративних й інших послуг. Послуги мають бути більш зручними та доступними впродовж усього маршруту користувача з урахуванням потреб кожної людини;

  • безбар’єрність у громадах: запровадження рішень, розроблених урядом, на рівні місцевого самоврядування, щоб кожен міг отримати доступні послуги у своїх містах і селах.

  • безбар’єрність працевлаштування, освітніх, медичних, банківських, транспортних, соціальних, адміністративних й інших послуг. Послуги мають бути більш зручними та доступними впродовж усього маршруту користувача з урахуванням потреб кожної людини; 

  • безбар’єрність у громадах: запровадження рішень, розроблених урядом, на рівні місцевого самоврядування, щоб кожен міг отримати доступні послуги у своїх містах і селах.

Кожен українець і українка мають отримувати якісну  послугу у власній громаді. Відчути і побачити, що позитивні зміни відбуваються в кожному місті та селі. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

  • Безбар’єрність сьогодні — це нагальна необхідність для мільйонів українців. Для людей різних вікових груп, професій, соціального походження. Особливо акцентуємо увагу на потребах наших захисників. Наш обов’язок — усунути для них усі перешкоди, які стримують адаптацію, реабілітацію та самореалізацію», — відзначив Прем’єр-міністр.

Перша леді України Олена Зеленська зазначила, що кожному відомству є де докласти зусиль для усунення барʼєрів, що постають перед українцями і в мирному, і у воєнному житті. 

  • Як і три роки тому, коли ми починали цю розмову, наголошую: безбар’єрність не про когось іншого – вона одразу про всіх нас, про всіх жителів України. Доступність можливостей – те, чого потребуємо в мирному житті, а тим більше під час оборонної війни, яка стала для нас додатковим випробуванням, - підкреслила Олена Зеленська.

Про роботу парламенту в сфер забезпечення безбар’єрностіі розповів голова Верховної Ради Руслан Стефанчук:

  • Спільно з Урядом, Український Парламент готовий до розробки та підтримки законопроєктів, які стосуються формування принципів і норм безбарʼєрності. До прикладу, нині у Верховній Раді України до другого читання готуються законопроєкти про працевлаштування фахівців з інвалідністю та про освіту дорослих. Вони визначені як євроінтеграційні, а відтак мають пріоритетний характер,— відзначив Руслан Стефанчук.

Ці ініціативи мають допомогти людям з інвалідністю, маломобільним групам населення, ветеранам впевнено почувати себе в громадських місцях та спростити повсякденне життя.


Читайте також

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні