Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

При Запорізькій ОДА створено науково-експертну екологічну раду

30 листопада 2023 - 18:00

Досвід Запоріжжя та інших промислових міст України, а також світовий досвід доводить, що завдяки залученню значного інтелектуального, наукового і патріотичного потенціалу для розв’язанні конкретних екологічних проблем вдається уникнути шкідливих наслідків для довкілля або звести їх до мінімуму.

З метою створення якісного підходу до планування та реалізації регіональної екологічної політики Департамент захисту довкілля ЗОДА ініціював створення постійно діючого консультативно-дорадчого органу - науково-експертну екологічну раду (Екорада). 

До складу Ради увійшли представники органів місцевого самоврядування, профільних наукових, науково-технічних установ, провідних ВНЗ, що займаються підготовкою спеціалістів-екологів, уповноважені представники державних установ природоохоронного напрямку, виробничих підприємств та громадськість. Очолює Екораду перший заступник голови ЗОДА – Мовчан Руслан Володимирович.

Метою роботи Екологічної ради є вирішення найважливіших для регіону екологічних проблем, що потребують комплексного підходу та системної координації діяльності служб і відомств у сфері екології й природокористування. Серед основних завдань є консолідація зусиль органів влади, промислових підприємств, науковців і громадськості у вирішенні питань охорони довкілля на засадах партнерства та відкритості.

Перше засідання Екологічної ради відбулося 29 листопада 2023 року.

Департамент захисту довкілля проінформував членів Екоради щодо поточного стану справ у довкіллєвій сфері регіону. Крім цього, заслухали з короткими доповідями представника науково-експертної спільноти, члена Екоради Максима Сороку та очільника громадської ініціативи «Запоріжжя без амброзії» Миколу Ралика. Також висловив свої пропозиції проректор з наукової роботи Запорізького національного університету Геннадій Васильчук.

Намітили орієнтовний план роботи Екоради на 2024 рік, визначили першочергові питання – стан якості повітря в м. Запоріжжя та розробка реальних заходів у Програмі поетапного зниження викидів, механізми регулювання якості повітря під час несприятливих метеоумов (НМУ), необхідність проведення наукових досліджень щодо впливу пересувних джерел забруднення повітря, питання озеленення та догляду за зеленими насадженнями міста, виконання скрінінгових досліджень якості води водойм регіону.

Департаментом у грудні 2023 року планується проведення круглих столів з обговорення питань охорони, збереження та раціонального використання зелених насаджень в м. Запоріжжя а також системи регулювання викидів у період НМУ.

На засідання круглого столу планується запросити представників органів місцевого самоврядування, дотичних до тематики установ та організацій, науковців та громадськість.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги