Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У пенсійному фонді розповіли про призначення субсидій мешканцям Запорізької області

20 листопада 2023 - 16:40

Про обчислення субсидій на опалювальний період 2023-2024 років у приміщенні офіційного Медіацентру ОДА розповіла начальниця відділу по контролю за нарахуванням житлових субсидій і пільг ГУ ПФУ в Запорізькій області Лілія Єрохова.

3 грудня 2022 року Пенсійним фонд України виконуються функції щодо прийому, призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.

Лілія Єрохова зазначила, що  житлова субсидія призначається адресно, в залежності від складу домогосподарства,  доходів, та переліку послуг, якими користується родина.

Розмір житлової субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово- комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів та обсягом обов'язкового відсотку платежу.

Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується двома періодами:

-         неопалювальний сезон з 1 травня по 30 вересня; опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня.

-         Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Пенсійний фонд України після закінчення строку отримання житлової субсидії самостійно здійснює перепризначення житлової субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді, тому звертатися особисто не потрібно.

-         У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання, - зазначила Лілія Єрохова.

Для призначення житлової субсидії людина, особа якої посвідчується паспортом громадянина України або тимчасовим посвідченням громадянина України подає: заяву, декларацію, у разі необхідності інші документи.

Документи можна подати до сервісних центрів Пенсійного фонду України - незалежно від місця проживання, надіслати їх поштою або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України або Портал Дія, офіційний вебсайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними портали.

Вимушені переселенці та люди, які просто змінили місце проживання,  можуть оформляти субсидії на орендоване помешкання. А ВПО - на житло, що залишилось у Запоріжжі. Навіть, якщо самі громадяни переїхали, наприклад, до Львову.

Переселенцям, які виїхали з окупованих  територій, продовжують нараховувати субсидії.

Але протягом двох місяців після припинення чи скасування воєнного стану фахівці проведуть перерахунки пільг та житлових субсидій, виплачених  громадянам. Також перегляд субсидії можливий і за зверненням одержувача за умови надання ним документів, необхідних для проведення перерахунку, зокрема щодо складу сім’ї/домогосподарства, доходів одержувача та членів сім’ї домогосподарства, цін і тарифів на житлово- комунальні послуги.

Житлова субсидія призначається на житлово-комунальні послуги, тобто квартплату, водопостачання, газ, тепло, електрику,  і окремо можна призначити житлову субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу. Але лише за умови, що в будинку немає іншого опалення, крім пічного чи на скрапленому газі.

Лілія Єрохова зазначила, що навіть у  листопаді можна оформити житлову субсидію з жовтня.

-         У громадян є таке право. Для цього ми радимо звернутися  до фронт-офіс Пенсійного фонду, далі все відбуватиметься автоматично. Особа, яка забажала оформити житлову субсидію, заповнює  лише заяву, вказує прізвище, ім'я та по батькові, ідентифікаційний код і  склад  домогосподарства, вся інша інформація береться з баз даних.

Лілія Єрохова нагадала також, хто не може оформити допомогу від держави.

Це, в першу чергу, люди, що мають нереструктуризовані борги, які перевищують 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також загальна площа  квартири не має перевищувати 130 кв. м та 230 кв. м у будинках. Допомогу не можна буде отримати, якщо будь-який член сім’ї домогосподарства,  що претендує на субсидію, протягом року перед призначенням субсидії здійснив купівлю або продаж товару на суму понад 50 тис. гривень чи має на депозитному банківському рахунку понад 100 тис. гривень або облігації внутрішньої державної позики на таку ж суму.

Якщо заявник на субсидію має транспортний засіб, з року випуску якого пройшло менш як 5 років та/або більше одного транспортного засобу, з року випуску якого пройшло менш як 15 років.

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги