Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національна поліція та АТ “Приватбанк” роз'яснили, як не стати жертвою інтернет-афер

16 жовтня 2023 - 16:30

Про те, як захистити себе від інтернет-шахрайства, розповіли  начальник відділу управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області Олексій Сичов та заступник директора макрорегіонального управління - керівник департаменту роздрібного бізнесу АТ “Приватбанк” Олександр Курьянович на спільному брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Олексій Сичов зазначив, що територіальними підрозділами ГУНП в Запорізькій області постійно проводиться робота щодо протидії шахрайству. З січня 2023 року в регіоні зафіксовано близько 2 тисяч повідомлень про злочин та установлено понад 300 причетних осіб, 80 % шахрайств здійснюється віддалено, з інших регіонів України або з-за кордону.

Найбільш поширеними є телефонні шахрайства - до громадян надходять дзвінки від нібито співробітників поліції або так званих родичів, які потрапили у халепу і потребують грошових коштів, щоб “залагодити” питання. 

Крім цього, почастішали випадки фішингових атак, які використовуються для заволодіння персональними даними чи конфіденційною інформацією. Посилання на фішингові сайти розповсюджуються здебільшого каналами для тимчасових переселенців у соцмережах та повідомленнями від знайомих. Зловмисники маскуються під благодійні організації чи міжнародних партнерів та надсилають форму, де користувачів для отримання грошової допомоги просять вказати реквізити своєї платіжної картки, зокрема номер, строк дії, ім'я й прізвище власника та cvv-код. В результаті замість нарахування коштів відбувається списання. 

Шахраї швидко “еволюціонують” та підлаштовуються під потреби людей під час війни. Дедалі частіше громадяни стикаються з фейковим продажем товарів онлайн. Найбільше потерпають від такої афери військовослужбовці, які купують через мережу Інтернет спорядження або автівки для виконання бойових завдань. Щоб убезпечити себе від шахраїв, співробітники поліції рекомендують максимально ідентифікувати особу, що надає послуги чи продає товари онлайн, та не здійснювати попередню повну або часткову оплату за  куплену річ.

Керівник департаменту роздрібного бізнесу АТ “Приватбанк” зазначив, що співробітники банку активно співпрацюють з поліцією щодо протидії інтернет-шахраям та попередив: аби не потрапити на гачок аферистів, не можна передавати особисті дані та реквізити картки стороннім особам. 

  • Працівники банківських установ ніколи не будуть телефонувати людині, щоб дізнатись персональну інформацію. У разі, якщо вам надійшов такий дзвінок, одразу зверніться до служби підтримки чи до відділення банку. А якщо вже передали дані, то повідомте про це правоохоронні органи, - наголосив Олександр Курьянович.

Якщо ви все ж таки стали жертвою шахраїв, потрібно якнайшвидше заблокувати рахунки та повідомити про випадок службу безпеки банку й правоохоронні органи. 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності


 

Читайте також

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн