Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олексій Кулеба: “Деокупація та реінтеграція торкнуться всіх гілок влади”

23 вересня 2023 - 16:00

В Запорізькій області відбувся Форум «Реінтеграція громад. Виклики. Досвід. Майбутнє», до якого долучився Заступник Керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко, представники центральних органів виконавчої влади, державної влади та місцевого самоврядування, закордонні партнери, народні депутати та громадськість. Мета заходу - обговорити проблемні питання та консолідувати зусилля щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

В червні поточного року Президент України запропонував до обговорення Українську доктрину, в якій закладено основні орієнтири держави на майбутнє. Заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба наголосив, що держава - це, перш за все, громадяни, тому важливо, щоб напрацювання усіх учасників процесу стали гуртуючим навколо спільних викликів елементом.

  • Деокупація та реінтеграція торкнуться всіх гілок влади. Саме цей захід дає нам можливість обговорити проблеми державної політики, та процес відбудови тимчасово окупованих територій. Ми набуваємо досвіду і точно знаємо, чого хочемо в майбутньому. Весь світ із захопленням спостерігає, як Збройні сили України протистоять російській федерації і метр за метром звільняють територію. Разом з усією міжнародною спільнотою ми стримуємо країну-агресорку, - наголосив заступник Керівника Офісу Президенту.

Також до заходу долучилась Віцепрем’єр - міністерка -  Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яка зазначила, що для напрацювання плану відновлення у різних сферах необхідно створити Координаційні ради.

Очільник ЗОВА зазначив, що попри складність ситуації, в регіоні забезпечено функціонування місцевих органів влади, в тому числі окупованих територій. Саме завдяки роботі створених військових адміністрацій населених пунктів буде здійснене швидке, своєчасне та повноцінне поновлення функцій держави на деокупованих територіях. Крім цього, Юрій Малашко наголосив, що сьогодні зберігається необхідність підготовки фахового кадрового резерву для забезпечення місцевих органів влади, а також подякував Офісу Президента України за розуміння проблематики та реалізацію проєкту щодо створення ефективної команди вмотивованих і кваліфікованих спеціалістів.

  • Мешканці окупованих територій постійно перебувають під тиском пропаганди. Вже зараз вживаємо заходів для забезпечення належного українського мовлення по всій території області та боротьби з наслідками російської пропаганди. Всіма можливими засобами ми доводимо слова підтримки всім і кожному з мешканців окупованих територій, які залишаються вірними громадянами України та не пішли на співпрацю з ворогом, які змушені терпіти утиски окупантів та місцевих колаборантів – і стійко чекають на Збройні Сили України та звільнення! - наголосив очільник ЗОВА.

Крім цього, посадовець підкреслив, що окупована територія області має велику щільність забруднення вибухонебезпечними предметами та зазначив, що тільки швидке та якісне проведення розмінування територій надасть можливість забезпечити мирне життя. Звільнені населені пункти потребуватимуть значних ресурсів для швидкої організації роботи органів влади, відновлення об’єктів життєзабезпечення населення та знищеної інфраструктури, створення прийнятних умов для проживання людей та забезпечення їх всіма видами послугами.

За підсумками Форуму, присутні обговорили деокупаційну стратегію, а також алгоритм дій з безпекових заходів та евакуації мешканців населених пунктів після звільнення від російських загарбників.

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни