Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область схиляє голови перед полеглими Героями України

29 серпня 2023 - 17:45

Щороку від початку збройної агресії рф жителі Запорізького краю вшановують пам'ять про бійців, які віддали життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Сьогодні, в дев’яту річницю Іловайської трагедії, на Алеї захисників України вшанували бійців, які загинули під час російсько-української війни. До заходу долучився очільник Запорізької ОВА, керівники органів місцевого самоврядування, представники громадськості, рідні та близькі, а також побратими полеглих. 

 Також Юрій Малашко разом із військовослужбовцями, представниками правоохоронних органів поклали квіти до могил героїв на Кушугумському цвинтарі, а представники церкви провели молебень по загиблих героях.

  • У цій війні ми платимо надзвичайно велику ціну – життя наших людей. Пам’ятаємо всіх захисників, які загинули виборюючи  національну свободу та незалежність. Подяка та низький уклін батькам, які виховали гідних синів і доньок Батьківщини. Вічна слава українським воїнам! - наголосив очільник ЗОВА. 

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих захисників і захисниць України, цивільного населення, тих хто безіменними покоїться у братських могилах та безвісти зник під час російської агресії. Посмертні нагороди найближчим людям загиблих героїв, їх дітям, батькам та дружинам, вручив Юрій Малашко.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) нагороджено:

  • Військовослужбовця військової частини 3035, солдата Пленчуна Андрія, який з початку вторгнення військ р. на територію України мужньо та професійно виконував  бойові завдання по захисту Батьківщини. 21 грудня 2022 року на Кремінському напрямку Луганської області підірвався на розтяжці та отримав поранення несумісні з життям.

  • Військовослужбовця військової частини 3030, старшого сержанта Владлена Макаревича, який з перших днів повномасштабного вторгнення військ рф став на  захист України. Виконуючи службово-бойові завдання він неодноразово виводив побратимів з позицій під час ворожого вогню. 08 грудня 2022 року боронячи державу на Лисичанському напрямку Луганської області під час штурмових дій противника Герой отримав поранення несумісне з життям.

  • Військовослужбовця батальйону імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, солдата Ігоря Буряка, який з перших днів війни став на захист Батьківщини. 13 грудня 2022 року під час штурмових дій противника в районі населеного пункту Кремінна Луганської області в контактному бою йому вдалося прицільним вогнем ліквідував 4 окупантів, тим самим не давши ворогу зайняти позиції наших захисників, але під час бою отримав поранення несумісні з життям. 

  • Військовослужбовця військової частини 3057, солдата Ярослава Агафонова, який з початку вторгнення військ рф на територію України мужньо та професійно виконував  бойові завдання по захисту Батьківщини. 4 березня 2022 року, на Запорізькому шосе під час евакуації поранених з поля бою захисники потрапили під ворожий артилерійський обстріл. Ярослав зробив все, щоб врятувати життя побратимів, але сам отримав поранення несумісні з життям. 

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня та медаллю «За військову службу Україні»  (посмертно) нагороджено:

  • Військовослужбовця окремого загону спеціального призначення «Азов» військової частини 3057, сержанта Романа Сахна, який з перших днів повномасштабного вторгнення військ рф став на захист України та самовіддано виконував військовий обов’язок. 08 травня 2022 року на заводі «Азовсталь» вступив в бій з ворогом. Коли окупантами було застосовано бойову авіацію, він отримав поранення несумісні з життям.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів