Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З 24 лютого 2022 року на військову службу призвано понад 20 тис. громадян: представники Запорізького обласного ТЦК та СП розповіли про хід мобілізації в регіоні

18 серпня 2023 - 20:20

Про порядок проведення загальної мобілізації, бронювання, призов на військову службу за контрактом, проходження військово-лікарської комісії та морально-психологічного забезпечення військовозобов'язаних говорили завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату ЗОДА Валентин Кравченко та представники Запорізького обласного ТЦК та СП під час брифінгу щодо перебігу мобілізації в Запорізькій області в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Так, набув чинності закон № 9533 про продовження строку проведення загальної мобілізації терміном ще на 90 діб, щонайменше до 15 листопада 2023 року. Мобілізації підлягають громадяни України віком від 18 до 60 років, які мають статус військовозобовзаного та придатні до військової служби. 

Ступінь придатності визначається військово-лікарськими комісіями при районних ТЦК та СП.   За рішенням ВЛК особи можуть мати статус: придатний, обмежено придатний чи непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. За станом здоров'я військовозобов'язаному може надаватись відстрочка на лікування на строк до 2 місяців і може продовжуватися ще два рази на такий самий термін. Як зазначила начальник медичної служби сектору комплектування Запорізького обласного ТЦК та СП майор медичної служби Юлія Чугуєнко, при проходженні комісії призовнику потрібно мати із собою документи, що підтверджують хворобу.

Крім цього проводиться психологічне вивчення кандидатів, що включає тестування, особисту бесіду. Непридатними до військової служби є особи, які мають непогашені судимості, перебувають під слідством, мають наркотичну або алкогольну залежність, розлади психіки й поведінки. 

Особи, які призиваються на військову службу, в обов'язковому порядку проходять спеціальну підготовку у відповідних навчальних центрах, і лише після цього, направляються до бойових військових частин. Термін проведення підготовки залежить від військово-облікової спеціальності. Загалом, за словами начальника відділу військового обліку, бронювання та впровадження ЄДРВ сектору мобілізаційно-оборонної роботи Запорізького обласного ТЦК та СП полковника Андрія Гуренка з початку повномасштабного вторгнення рф районними центрами комплектування в Запорізькій області мобілізовано понад 20 тис. осіб.

Військовослужбовець зазначив, що місце вручення повісток законодавством не регламентовано, тому їх видача на вулицях та в громадських місцях не є протиправною. 

  • Такі повістки вручаються насамперед для уточнення військово-облікових даних і це не означає, що людину відразу відправлять на навчання чи на фронт. Нагадую, що за порушення Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також Закону про військовий обов’язок та військову службу діє адміністративна та кримінальна відповідальність, - наголосив Андрій Гуренко. 

Бронювання здійснюється за списком військовозобов'язаних, які попередньо погоджуються з Генеральним штабом. За наказом міністерства економіки термін надання відстрочки для осіб, які працюють в органах державної влади, інших державних органах та органах місцевого самоврядування – до завершення  загальної мобілізації, для осіб які працюють на підприємствах, установах, організаціях – до шести місяців. 

Наразі паралельно з заходами щодо загальної мобілізації проводиться відбір кандидатів на військову службу за контрактом для доукомплектування посад рядового та сержантського складу бойових частин Збройних сил України. Порядок відбору та оформлення особових справ з початком повномасштабного вторгнення не змінився.  Основними вимогами є вік – від 18 до 60 років, здатність до проходження військової служби за станом здоров'я та успішне проходження професійно психологічного відбору. 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів