Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечення доступу до публічної інформації: в обласному центрі проаналізували інформування в умовах воєнного стану

16 серпня 2023 - 14:00

В умовах воєнного стану доступ до публічної інформації є надзвичайно важливим правовим інструментом, здатним врятувати життя та вберегти здоров’я людини. Завчасне інформування громадян про загрози, які пов’язані з наслідками військових дій, може вберегти від небезпеки. Однак багато державних сервісів призупинили роботу або працювали з обмеженнями як через загрозу національній безпеці, так і через відсутність реальної можливості належного функціонування. Разом з тим подібна ситуація тільки підвищила важливість забезпечення якісного та оперативного доступу до публічної інформації для забезпечення належного інформування громадськості про важливі аспекти діяльності органів влади в сучасних умовах.

З метою оцінити поточну ситуацію з забезпечення доступу до публічної інформації в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону, обговорити шляхи вдосконалення цієї роботи з урахуванням вимог чинного законодавства та умов воєнного стану під головуванням керівника апарату ЗОДА Зінаїди Бойко за ініціативою облдержадміністрації було проведено тематичний семінар-нараду. До заходу щодо вдосконалення роботи із забезпечення доступу публічної інформації долучились 110 керівників та фахівців структурних підрозділів ЗОДА, райдержадміністрацій, військових адміністрацій населених пунктів, міських сільських та селищних рад Запорізької області. Під час заходу були проаналізовані типові помилки та обговорені заходи щодо вдосконалення роботи із забезпечення доступу до публічної інформації.

Зінаїда Бойко відмітила, що з початком повномасштабного вторгнення та запровадженням в Україні правового режиму воєнного стану в органах влади спостерігалась тенденція надмірного обмеження доступу до публічної інформації як щодо її оприлюднення, так й відстрочки розгляду запитів до кінця воєнного стану з умовним обґрунтуванням, що «зараз це не на часі». 

Як зазначив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Михайло Волков, за рік офісом Уповноваженого отримано понад 17 тис повідомлень про неправомірну відмову в наданні відповіді на запит.

З іншого боку, враховуючи інформаційну складову війни з боку ворожих спецслужб, з використання технологій аналізу даних з відкритих джерел інформації, життєво важливим є дотримання балансу між можливістю вільно отримувати достовірну інформацію про хід війни з одного боку та захистом життя та здоров’я людини, а також інтересів національної безпеки, які можуть постраждати від реалізації такого права.

"Аналізувати інформацію, ступінь суспільного інтересу до неї, можливу шкоду від її оприлюднення, а також пошук розумного балансу між суспільним інтересом та потенційною шкодою під час забезпечення доступу до публічної інформації в умовах воєнного стану це – пряма відповідальність органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування" - наголосив начальник відділу роботи із зверненнями громадян апарату ЗОДА Денис Кас’яненко.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів