Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Турбота про ментальне здоров’я жителів громад - один з важливих напрямків роботи обласної влади

11 серпня 2023 - 15:40

Під час традиційного заходу “День територіальних громад” під головуванням очільника ЗОВА Юрія Малашка обговорили важливість реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” на рівні територіальних громад Запорізької області. Так, представник Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олександр Тупозлієв розповів про впровадження програми, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, та її успіхи в громадах нашого регіону.

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України з кожним днем все більше людей потребують психологічної допомоги. Ментальне здоров’я дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. 

В умовах регулярних обстрілів та морального тиску люди немов відкладають своє життя та піклування про себе на поличку, сподіваючись повернутися до цього питання після перемоги. Саме регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на нові відкриття або нове бачення світу. Турбота про своє ментальне здоров’я – базова необхідність кожної людини. Ментальне та фізичне здоров'я – нерозривне ціле. 

Робочою групою з питань ментального здоров'я Координаційного центру підтримки цивільного населення при Запорізькій обласній державній адміністрації проведена інвентаризація кадрового потенціалу та послуг з психологічної підтримки, психосоціальної реабілітації та психіатричної допомоги безпосередньо в територіальних громадах Запорізької області.

Психологічне консультування та реабілітація проводиться в усіх закладах охорони здоров'я  області штатними психологами, а в разі їх відсутності - психологами неурядових організацій “Лікарі без кордонів”, “Лікарі світу”, БФ “100% життя - Запоріжжя”.

На сьогодні на підконтрольній території продовжують свою роботу заклади з надання первинної медичної допомоги , в яких 84% лікарів та 62% медичних сестер пройшли навчання за програмою Mental Health Gap Action Programme. 

Психологічна підтримка та реабілітація осіб, які постраждали внаслідок військової агресії максимально наближена до місць їх проживання. В Запорізькому районі така робота проводиться безпосередньо у громадах, а допомога населенню з окупованих територій - в інтегрованих центрах комплексної підтримки для ВПО, у тому числі мобільними бригадами із залученням кадрових ресурсів благодійних та громадських організацій.

Для ефективної підтримки жителів громад, керівництво має опрацювати доступність відповідних послуг, а також усунути дискримінацію та бар’єри.

Учасники наради розглянули успішні проєкти громад, які можуть взяти за приклад інші території. Так, керівництво Вільнянської громади залучило до роботи штатного психолога, співпрацює з ГО “Посмішка.ЮА” щодо психологічної допомоги жертвам насилля. У Гуляйпільській громаді організовано постійне чергування психологів, що надають допомогу населенню. Для прикладу організовано групи психологічного розвантаження для внутрішньо переміщеної молоді з Бердянського району.

Піклуйтеся про своє ментальне здоров’я та допомагайте своїм знайомим й близьким. Не забувайте задавати собі питання “Мені ок?”, якщо “Не ок”, то дієві поради можливо переглянути на офіційному сайті Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”

Більше інформації про проєкт:


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів