Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Аграрії з тимчасово окупованих територій мають отримати всю необхідну підтримку”, - очільник ЗОВА зустрівся з представниками Всеукраїнської асоціації громад

11 серпня 2023 - 11:50

Керівник ЗОВА Юрій Малашко обговорив з представниками Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ)  особливості роботи територіальних громад Запорізької області в умовах війни, партнерство для підтримки внутрішньо переміщених осіб та жителів регіону, а також підготовку до деокупації.

Залучаючи донорів, Запорізька ОВА підтримує аграрний сектор на вільній території регіону. Одним із пріоритетних напрямків роботи організації є розвиток сільських громад, в тому числі сприяння реалізації аграрної політики. Наразі Всеукраїнська асоціація громад допомагає продуктовими наборами для населення та посівними матеріалами для сільгоспвиробників. Особливо гостро постає питання забезпечення добривами, які використовуються для підживлення земельних ділянок, та дозволяють тримати на відповідному рівні показники родючості грунту.

Як зазначив Юрій Малашко, обласна влада спільно з фермерами вже розробляє концепцію підтримки тих виробників, які найбільше постраждали від повномасштабного вторгнення. Для повернення довоєнних обсягів сільськогосподарського виробництва, фахівці спрямують всі свої потужності на меліорацію - цілеспрямоване покращення ґрунту для оптимального використання його потенціалу. Комплекс заходів із розмінування, відновлення родючості та податкових послаблень для аграріїв може допомогти повернути показники збору врожаю на рівень до повномасштабного вторгнення.

  • Сільськогосподарський напрямок є актуальним для Запорізької області, тому попри війну, працюємо над розвитком та вдосконаленням технологічних процесів місцевих агропідприємств. Через окупацію та бойові дії втрачено багато: врожай, можливість провести повноцінну посівну, техніку, яку викрали військові рф тощо. Працюємо над тим, аби наші фахівці максимально швидко отримали доступ до полів, тому оперативно проводимо розмінування. Для розв'язання низки проблем необхідна підтримка аграріїв на державному рівні. Великі сподівання й на міжнародне партнерство, - зазначив голова обласної військової адміністрації. 

Один із проєктів, який наразі розробляє асоціація, стосується безпосередньо підтримки підприємств, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Як зазначили представники Всеукраїнської асоціації громад, проєкти будуть трансформуватися, враховуючи особливості регіону, тому наразі організація посилює взаємодію з громадами. Наразі ВАГ проводять моніторинг, щоб максимально адаптувати свій проєкт для потреб  кожного регіону.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів