Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Ми на початку великого шляху відновлення.”: Віталій Литвиненко про відбудову постраждалих об'єктів внаслідок воєнних дій

23 липня 2023 - 17:30

Про відновлення об'єктів,  які зазнали пошкоджень та руйнувань під час ведення активних бойових дій на території Запорізької області розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Віталій Литвиненко під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Оскільки наша область знаходиться в зоні бойових дій, тому щоденно від нищівних ворожих обстрілів потерпають об'єкти житлового фонду, критичної інфраструктури та соціального призначення. На їх відновленні зосереджені зусилля обласної влади та держави,  яка виділяє на це кошти. Для цього працює державна публічна послуга “єВідновлення”, за якою власники квартир та приватних будинків можуть отримувати компенсацію за пошкоджене майно.

“У Запорізькій області вже прийнято 61 рішення щодо виділення коштів на компенсацію на суму понад 3 млн грн. Вже більш ніж 1 млн грн перераховано власникам постраждалого житла,” - зазначив Віталій Литвиненко.

Також значною проблемою є  незадовільний технічний стан магістральних водогонів на вільній території, обласна влада працює і над відновленням об'єктів водопостачання - вже виділено з державного бюджету 463 млн грн на реконструкцію чотирьох магістральних водогонів. Зараз завершується коригування проєктно-кошторисної документації, найближчими днями очікується отримання експертиз, в найкоротші терміни буде проведена процедура закупівель. 

“Темпи відновлення мають бути швидкими,  окрема увага обласної влади приділена законності проведення процедур і надалі - контролю за відновленням  об'єктів. ОДА зараз здійснює моніторинг процесів реконструкції об'єктів і буде продовжувати контроль всіх об'єктів. Головне - відновлювати швидко, якісно та з дотриманням законності всіх процедур”,- акцентував посадовець.

На сьогодні в області послуга “єВідновлення” доступна власникам житла у Запорізькому районі, та двох громадах Пологівського району - Воздвижівської та частково Преображенської. Першими в регіоні отримали компенсацію за пошкоджене житло  на свої рахунки жителі Степненської та Кушугумської громад.

У м. Запоріжжі 11 багатоквартирних будинків, які найбільше постраждали: на чотирьох - вже ведуться  роботи, які виконано від 13 до 22 відсотків від загального обсягу робіт. До початку опалювального сезону мають завершитися роботи зі зведення стін, покрівлі та підключення до теплопостачання. Замовником робіт виступає Запорізька міська рада, яка виділила 116 млн грн, але ще необхідно 387 млн грн, тому ОВА направила запит щодо виділення цих коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Щодо ще семи будинків обласна адміністрація сформувала пакет документів та  направила запит до Міністерства інфраструктури на виділення коштів. На сьогодні є попереднє узгодження і після виділення коштів буде проведено процедуру закупівель для початку відновлення цих будинків.

“Сподіваємося, що найближчим часом буде прийнято відповідне рішення на державному рівні і ці кошти будуть направлені на найскоріше відновлення наших будинків”, - зазначив Віталій Литвиненко.

З 15 липня власники знищеного майна можуть подавати заяви, розгляд яких розпочнеться з 15 серпня відповідно до прийнятої постанови. Наразі формуються відповідні комісії, аби люди мали можливість отримати компенсацію.

“В області наразі понад 12 тисяч пошкоджених об'єктів цивільної інфраструктури, з них найбільше пошкоджень зазнали житлові будинки та - об'єкти життєзабезпечення. Вони в пріоритеті на відновлення, а держава дуже активно фінансово підтримує цей процес, оскільки розуміє, що місцеві бюджети не витримають навантаження, яке спричинила військова агресія.”- зауважив директор Департаменту ЖКГ ЗОДА.

 

 


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок