Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародні партнери опрацювали з керівниками територій можливості відновлення Запорізької області

21 липня 2023 - 18:00

В рамках офіційного візиту делегація посольства Швеції в Україні до Запорізької області облдержадміністрація організувала розширену зустріч з головами районних військових адміністрацій та територіальних громад тимчасово окупованих територій. Зібрання обговорило потреби регіону та визначило пріоритетних напрямків роботи й всебічної підтримки  громад.

  • Мене вразило те, наскільки ви добре організовані та те, які інноваційні інструменти використовуєте для комунікації з районами, зокрема як реалізуються політичні, соціальні, культурні зв'язки між владою та населенням, яке знаходиться в окупації. В деяких напрямках організації процесів це ми маємо прислухатись та переймати досвід України, а не навпаки, - наголосив тимчасовий Повірений у справах Швеції в Україні Леннарт Ліннер.

Другий Секретар Посольства Швеції в Україні Сюзанна Делланс презентувала стратегію допомоги Шведського уряду, що сприятиме відбудові та відновленню територій й включатиме розвиток економіки й енергетики, охорону довкілля, підтримку реформи децентралізації, а також створення безпечних умов проживання для населення. Як зазначила Сюзанна Делланс, реформа децентралізації дуже успішна, але в умовах воєнного стану, виникає зворотній процес. 

  • Одним з перших завдань на деокупованих територіях постане відновлення роботи державної влади, яка відновить стале функціонування громад. Прошу керівників територій при організації співпраці звернути увагу на питання кадрового забезпечення. Підтримка міжнародних партнерів в процесах навчання, підготовки працівників та обміну досвідом наразі дуже корисна,  адже існує ймовірність, що для відновлення економіки громадам доведеться змінити деякі напрямки діяльності, - зазначила керівниця апарату ЗОДА Зінаїда Бойко.

Керівники військових адміністрацій та територіальних громад опрацювали з представниками делегації болючі питання, які стосувались, зокрема організації надання адміністративних послуг та можливості відновлення енерго- та водопостачання на деокупованих територіях за допомогою ресурсів міжнародних партнерів.

Голова асоціації громад Ігор Гнатуша наголосив, що території, як ті, що окуповані, так і ті, що знаходяться на лінії розмежування, готові до співробітництва з Шведськими партнерами, а зв'язки, що налагодять зараз, допоможуть реалізовувати план деокупації ефективніше та швидше.   

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок