Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як аграрний сектор регіону переживає повномасштабну війну

18 липня 2023 - 16:40

Запорізька область, яка є одним з національних лідерів в агропромисловій сфері, наразі переживає важкі часи. Про стан справ агрокомплексу, наслідки військових дій в нашому регіоні та як позначилось на вирощуванні культур осушення Каховського водосховища розповів в офіційному Медіацентрі на брифінгу заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ЗОВА Олександр Ясинецький.

У Запорізькій області вже розпочався збір врожаю ранніх зернових культур. Першими збирають озиму пшеницю та озимий ячмінь, яру пшеницю та ярий ячмінь, горох та овес на площі 93 тис га. Крім цього - збирають ріпак на площі 31,5 тис га. За вже наявними даними, врожайність цього року на наших землях - висока. Станом на 18 липня вже скошено ранніх зернових культур на площі 5 тис га та намолочено 16 тис тонн зерна. Середня врожайність складає 32,1 центнера з гектара, а це на 4 центнери більше, ніж показник в липні 2022 року. Крім того, скошено озимого ріпаку на площі 3 тис га. Урожайність цієї культури в цьому році також зросла, в середньому - на 2 центнери з гектара. В планах на поточний агросезон - зібрати 310-350 тисяч тонн урожаю зернової групи.

Такі високі результати досягаються навіть в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну, де збір врожаю та обробку земель наразі проводять всього 961 підприємство на 20 % полів від загальної площі. В цілому ж функціонує агропромисловий комплекс зараз на 380 тис га ріллі та тільки на підконтрольній території Василівського та Пологівського районів й у Запорізькому районі. Для порівняння, до початку повномасштабної війни в області було зареєстровано 3200 сільськогосподарських підприємств, які обробляли 1 млн 880 тис га ріллі.  

На полях на підконтрольній частині області працює 60 комбайнів місцевих агропідприємств. Допомагає у зборі врожаю і міжнародна благодійна організація “Жнива перемоги”, яка передала у безоплатне тимчасове використання фермерам 3 зернозбиральних комбайна.  

Зберігати зібраний врожай, як зазначив Олександр Ясинецький, також є де. Наразі в області працюють 9 елеваторів, які вміщують 361 тисячу тонн зерна, разом з тим близько 600 тисяч тонн можуть зберігати на своїх територіях та складах самі підприємства.

Як зазначив заступник директора департаменту, зібраного врожаю вистачить для забезпечення Запорізької області хлібобулочними виробами.

-         На забезпечення населення підконтрольної частини нашої області хлібобулочними виробами необхідно 125 тисяч тонн зерна. Ми зможемо зібрати таку кількість. До забезпечення людей хлібом на звільнених територіях область також готова. Врожаю, який зберуть та оброблять фермерські господарства вистачить для всіх. Крім того, свої зернові вирощують і малі підприємства та мешканці на приватних ділянках. Також є залишки, 50 тисяч тонн торішніх врожаїв і закуплене зерно за державний кошт, - пояснив Олександр Ясинецький.

Втім, агропромисловий сектор Запорізької області наразі переживає свій критичний стан. Понад 1,5 млн гектарів землі залишилися на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться активні бойові дії, тобто працювати на цих полях - неможливо. Водночас деякі підприємства, що залишилися в окупації, продовжують там свою роботу. Наразі зв’язку з ними немає, як і інформації про те, в якій кількості і які культури вони вирощують та куди їх продають. 

Але відомі попередні обсяги наслідків, які завдав ворог нашому агросектору. Зокрема - кількість викраденої чи знищеної продукції з початку повномасштабного вторгнення сягає 1 мільйона тонн. У грошовому еквіваленті ці втрати дорівнюють 7 мільярдів грн. Разом з продукцією окупанти знищують та викрадають і сільськогосподарську техніку. Зараз відомо про недостачу 150 одиниць. Знищено також дуже багато тваринництва. На сьогодні відомо про 4000 голів великої рогатої худоби, 20 тисяч свиней, 15 тисяч птиці. Такі збитки зафіксовані з тимчасово окупованої території. Та частина агропромислового сектору, що залишається на вільній частині Запорізької області, також страждає від ворожої навали. Так, лише у Пологівському районі налічується 33 підприємства, що вважаються повністю знищеними, ще 44 - частково зруйновані. Десятки тисяч гектар було спалено минулого року внаслідок обстрілів, а в цьому році вже знищено 80 га посівів ячменя та пшениці. І в таких умовах запорізькі фермери продовжують працювати, ризикуючи в будь-який момент позбутися всього свого майна, та ще й стикаючись з економічними проблемами. Однією з таких стали низькі закупівельні ціни на продукцію. На сьогодні встановлені ціни на сировину - занадто малі, тож підприємці працюють фактично в 0. 

В довготривалій перспективі наслідки вторгнення також вже відомі. Так, на відновлення полів та для початку роботи на них, за позитивними прогнозами фахівців, піде близько 10 років. Саме стільки часу доведеться витратити на обстеження та розмінування територій, площа яких сягне 600 тисяч гектарів.  

Наслідки підриву Каховської ГЕС запорізький агропромисловий сектор також відчуває. 

-          Зрошених земель, які використовували воду з Каховського водосховища, на підконтрольній території України у нашій області на сьогодні 2600 га. Зараз 6 підприємств, що обробляють цю площу, не можуть використовувати воду для поливу своїх культур. І за їхніми попередніми підрахунками, втрата їх виручки сягне 171 млн грн. Це спровоковано тим, що врожайність на цих землях суттєво спаде. На прикладі кукурудзи, без поливу вдається зібрати врожай 43 центнери з гектара. А за наявності води можна було б отримати понад 100 центнерів. Ось ця різниця і є втратами внаслідок підриву ГЕС, - пояснив Ясинецький. 

Запорізька обласна влада продовжує працювати на забезпечення аграріям гідні та безпечні умови для збору врожаю. Роботи в цьому напрямку тривають.

 


Департамент інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок