Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькому обласному центрі зайнятості розповіли, як ринок праці переживає воєнний стан

14 липня 2023 - 13:30

В умовах воєнного стану ринок праці у Запорізькій області переживає відчутний спад. Та, не дивлячись на це, обласна служба зайнятості продовжує працевлаштовувати громадян та надавати їм всебічну допомогу у питаннях зайнятості. Про це на брифінгу розповіла директорка обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.  

 Станом на 1 липня 2023 року на обліку центру зайнятості перебувало 9,8 тисяч безробітних осіб. Більшість з них, близько 70%, знаходяться на тимчасово окупованих територіях. З тих зареєстрованих, що перебувають на підконтрольній частині області, близько 600  - внутрішньо переміщені особи. За такої кількості офіційно зареєстрованих безробітних навантаження на 1 вакансію складає 12 осіб. Здебільшого у базі центру зайнятості - жінки у віці від 50 р і вище, коли ж чоловіків на обліку - трохи більше 30%. А найзатребуванішими фахівцями на ринку праці наразі є представники робітничих спеціальностей (слюсарі, зварювальники, інші вузькі технічні спеціалісти), медики та водії автотранспорту.

Як зазначила Ірина Дуднік, на формування ринку праці та співвідношення вакансій до кандидатів впливає багато факторів, спровокованих саме повномасштабним вторгненням рф в Україну. Зокрема, за час повномашстабної війни суттєво знизилась кількість роботодавців, що раніше співпрацювали зі службою зайнятості.

- Чимало підприємств, що надавали вакансії, закрились. Є вагома частка таких фірм і компаній, які виїхали з Запорізької області і більше не можуть підтримувати тутешній ринок праці. А ще є підприємства, які залишаються працювати в регіоні, але вони суттєво скоротили найм нових співробітників, - пояснила Ірина Дуднік.

Зараз співпраця з роботодавцями продовжується і залишається пріоритетним напрямком у формуванні ринку труда. Разом з цим, Центр зайнятості займається і рекрутингом, формуючи базу вакансій з альтернативних майданчиків та підбору до них резюме. 

Окремо Ірина Дуднік наголосила на тому, що умови перебування на обліку у центрі зайнятості під час дії воєнного стану також змінились. Зараз громадяни можуть отримувати допомогу по безробіттю не більше, ніж за 90 днів. Крім того, спеціалісти центру зайнятості можуть пропонувати громадянам будь-яку роботу, а не лише ту, яка збігається з їхніми вимогами. І якщо співшукач відмовиться від 2 пропозицій служби, його можуть зняти з обліку безробітних.

Не дивлячись на складні обставини та умови, обласний центр зайнятості протягом поточного року зміг забезпечити роботою 1726 громадян, 345 з яких - ВПО. Вагому роль у цьому відіграє державна програма з компенсації підприємствам коштів за найм вимушених переселенців. 

Наразі до обласного центру зайнятості можна звертатися всім бажаючим та потребуючим, як з питань безпосередньо працевлаштування, так і за консультаціями у цьому напрямку. 

 

Департамент інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок