Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“росіяни перетворили ЗАЕС на військову базу”: Юрій Малашко про ситуацію на атомній електростанції

13 липня 2023 - 19:00

Російські військові залякують мирне українське населення та другий рік поспіль провокують техногенну катастрофу.  Про це під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА розповів голова Запорізької ОДА Юрій Малашко.

497 добу місто-супутник станції Енергодар та сама ЗАЕС перебувають під ворожою окупацією. До російського вторгнення об'єкт був найбільшою атомною електростанцією Європи з генеруючою потужністю 6000 МВт та задовольняла потреби не лише нашої держави, а й сусідніх європейських країн. Сьогодні ж вона лише споживає енергію з української енергомережі для задоволення власних потреб.

До початку повномасштабного вторгнення, в Енергодарі проживало понад 53 тисячі жителів. За приблизними підрахунками зараз там залишається близько 15 тисяч енергодарців. Крім цього, відповідно до наявних даних з 11 тисяч працівників станції, там перебуває близько 6 тисяч фахівців, які забезпечують її функціонування. 

  • Близько 3 тисяч осіб залишилися вірними Україні й продовжили працювати попри фізичний та психологічний тиск та погрози. Фактично 200 співробітників станції зазнали катувань і викрадення. Зокрема, колишній директор ЗАЕС, а  зараз головний інженер Ігор Мурашов, який не погодився на співпрацю, утримувався російськими військовими. Попри перебування на станції фахівців МАГАТЕ, окупанти продовжують порушувати права українських фахівців та ставити під загрозу безпекову ситуацію, - зазначив голова ЗОДА.

Запорізьку АЕС росіяни використовують як військову базу: на всій території ядерного об’єкта, в машинних залах розміщують техніку та важке озброєння, фіксуються випадки замінування станції. Як зазначив очільник ЗОВА, враховуючи підступність ворога обласна влада оперативно реагує на можливі виклики, пов'язані з загрозою аварії на ЗАЕС. Під координацією центральних органів влади систематично проводяться спеціальні навчання, які допомагають підготуватися до можливого виникнення аварійної ситуації та вберегти населення.

Станом на зараз ситуація на ЗАЕС умовно стабільна: рівень радіації в нормі, рівень води в ставку-охолоджувачу достатній для охолодження єдиного реактора, який знаходиться в стані гарячого зупину. Заміри рівня радіації проводяться кожні 2 години. 

З пам'яткою про порядок дій у разі оголошення сигналу “радіаційна небезпека” можна ознайомитись на офіційних інформаційних ресурсах ОДА. 

 

 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок