Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада слідкує за впливом скидів промисловості на річку Дніпро

30 червня 2023 - 11:00

Результати моніторингу впливу скидів очисних споруд та промисловості на якість води в річці Дніпро обговорили на нараді під головуванням заступника голови ОВА Валерія Шевченко та за участі представників профільних державних екологічних агенцій, Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я, Запорізького обласного центру з гідрометеорології, та комунальних, прокуратури Запорізької області і промислових підприємств.

Через підрив ворогом Каховської ГЕС суттєво змінились умови водопостачання та водовідведення, ступінь розбавлення стоків. С початку обміління з метою контролю за санітарно-епідемічної ситуацією було прийнято рішення про збільшення частоти проведення лабораторних досліджень. 

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» та Держекоінспекція щоденно здійснюють моніторингові дослідження в місцях у місцях водозаборів, біля випусків очисних споруд та пляжів.

На жаль фіксуються випадки відхилення від нормативних показників, в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року кількість випадків збільшилось. Водозабір для питного водопостачання мешканцям місті Запоріжжя здійснюється з верхнего бьефа, тому зниження рівня Каховського водосховища не вплинуло результати досліджень в місцях водозабору.  Наразі вони не свідчать про стійке бактеріальне забруднення питної води централізованого водопостачання міста Запоріжжя. Але тенденція погіршення якості води у річці Дніпро нижче греблі Дніпровської ГЕС викликає занепокоєння. Також оголились глибинні випуски очисних споруд ЦОС 1. 

КП «Водокнал» ЗМР доручено терміново розпочати проектні роботи по опрацювати питання щодо прийняття технічних рішень з подовження довжини скидного колектору випуску центральних очисних споруд Лівого берегу до корінного русла р. Дніпро, розпочати роботи з проектування та реконструкції скидного колектору.

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» та Держекоінспекція доручено продовжити щоденні моніторингові дослідження.

Також нагадуємо, що відповідно до Протоколу позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації Запорізької області № 10 заборонено відвідування місць масового відпочинку населення на водних об’єктах. 

Наразі існує небезпека подальшого погіршення якості води, у т.ч. за мікробіологічними показниками, ризик виникнення інфекційних захворювань.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також