Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Символ національної єдності - на виставці в Запоріжжі представили першу українську книгу видану у Бахмуті

29 червня 2023 - 16:00

До дня Конституції України в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Український мрійник», присвячена 155-річчю українського письменника, педагога та громадського діяча Миколи Чернявського. У заході взяли участь заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко та директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко.

В умовах воєнного часу, коли ворог посягає на самостійність нашої країни та волю народу, день Конституції набуває особливого значення. Протягом років росія не хотіла визнавати існування української культури на сході та півдні нашої країни. Та твори Миколи Чернявського служать наочним прикладом, що вона не лише існувала, а й була символом української свободи. 

Так, на виставці представлено «Донецькі сонети» першу українська книгу видану в 1898 році в Бахмуті, що зараз є фортецею нескореності та героїзму нашого народу. Ця збірка є одним з доказів того, що українська культура по всіх без виключення територіях нашої держави існувала і буде існувати надалі. Всупереч наративам російської пропаганди, книга “Донецькі сонети” свідчить про наявність глибоких коренів української ідентичності на сході країни. У день Конституції ця книга символізує національну єдність та згуртованість. 

  • Конституція - це фундамент державності, за яку довгий час боролись наші пращури та основи якої продовжують захищати наразі наші славетні воїни сил оборони. Ця виставка присвячена поетові і письменнику, який не просто займався поширенням української культури в свій час, а й став визначною фігурою збереження української ідентичності, - зазначив Євген Мироненко. 



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни