Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вплив воєнного стану на рівень працевлаштування населення - в Запорізькій ОВА обговорили функціонування підприємств регіону

28 червня 2023 - 10:30

Під головуванням заступника голови ЗОДА Віталія Сиволапа відбулось засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради. До обговорення актуального стану регіонального ринку праці в умовах воєнного стану, а також організації заходів щодо надання допомоги підприємств задля збереження робочих місць та заробітної плати працівників долучились представники органів Держпраці, ОЦМ, ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області тощо.

Віталій Сиволап наголосив, що першочергово негативні тенденції на ринку праці обумовлені збройною агресією з боку рф та тимчасовою окупацією територій області. Внаслідок цього значна кількість підприємств вимушена працювати не на повну потужність, а деякі - повністю припинити діяльність. Водночас завдяки ефективній роботі служб соціального захисту всім особам, які знаходяться на обліку на картки нараховуються необхідні виплати, зокрема пенсійні та кошти по безробіттю, в тому числі громадянам на тимчасово окупованих територіях.

Як зазначають в Запорізькому обласному центрі зайнятості, негативну динаміку підтверджує зменшення кількості вакансій, поданих роботодавцями до служби. Так, кількість заявлених робочих місць протягом січня-травня цього року порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилася у 2,7 раза. Водночас з цим за звітний період працевлаштовано понад 1800 осіб.

  • Протягом зазначеного періоду послуги служби зайнятості отримували майже 20 тис. громадян, що на 34% менше ніж торік. Зменшення звернень громадян в пошуках роботи до обласної служби зайнятості можливо пояснити їх виїздом в інші, більш безпечні, регіони або за кордон, а також зменшенням терміну отримання допомоги по безробіттю, - підкреслила директорка ОЦМ Ірина Дуднік.

Директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА Марина Нотанова звернула увагу, що обласною державною адміністрацією направлено звернення до Міністерства економіки України щодо дозволу фахівцям Держпраці здійснювати перевірки правомірності припинення трудових договорів з працівниками та переведення їх у простій, аби тримати на контролі стан кадрового забезпечення підприємств та своєчасність виплати коштів. Крім цього, як зазначив заступник голови ОДА особлива увага наразі приділяється навчанню працівників та підготовки кадрів для роботи на підприємствах. Наразі Департамент освіти і науки ОДА працює над тим щоб спрогнозувати запити різних установ та забезпечити їх висококваліфікованими фахівцями.

  • В умовах воєнного стану важливим є соціальний діалог між органами влади та профспілками роботодавців для пошуку оптимальних шляхів розвитку подій та мінімізації втрат для мешканців регіону. Поліпшення ситуації залежить безпосередньо від припинення бойових дій та відновлення сталого функціонування економіки. А для ліквідації наслідків масового вивільнення та безробіття вже зараз функціонує спеціальна комісія, яка контролює цей процес. Також, діє розпорядження голови ЗОВА щодо організації суспільно корисних робіт, куди наразі залучено 681 особа, - зазначила посадовиця.

Водночас сталою залишається ситуація у промисловому комплексі області, що обумовлено значними втратами внаслідок знищення та пошкодження його майна, проблем з логістикою постачання сировини, матеріалів та готової продукції. Так, на промислових підприємствах відбулося зменшення середньооблікової чисельності працюючих та скорочення розміру заробітної плати. На сьогодні завантаженість виробничих потужностей на промислових підприємствах складає близько 55-60%.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни