Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захист та безпека наших громадян - найважливіший пріоритет: Юрій Малашко про розв'язання проблемних питань з укриттями

27 червня 2023 - 17:50

У Запоріжжі та області, які продовжують потерпати від рашистської навали питання захисту населення є найбільш пріоритетним та важливим. Тож влада продовжує робити все, аби громадяни були в безпеці.

Одним з найголовніших критеріїв збереження життя та здоровʼя нашого населення у воєнний час є укриття та сховища. На жаль, в нашому регіоні ситуація з ними склалася не найкращим чином. Станом на 22 червня в області з 2677 укриттів придатні до використання тільки 1339. Такі показники у прифронтовому місті та області, де ведуться активні бойові дії, недопустимі.

⁃ Найбільший відсоток непридатних до використання укриттів - саме в м. Запоріжжя. В області ситуація з придатністю укриттів краща. Бо, ми ж розуміємо, що у прифронтових населених пунктах люди в цих укриттях фактично живуть, - нагадав Юрій Малашко.

Вже найближчим часом відповідальні посадові особи будуть покарані. Профільних керівників у Запорізькій області притягнуть до відповідальності. У безпосередньо Запоріжжі вже звільнено начальника управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради Валерія Філіповіча.

Робота над приведенням існуючих укриттів до ладу триває. Фахівці Запорізької ОДА разом з ГУ ДСНС у Запорізькій області регулярно перевіряють укриття та сховища на предмет задовільності їх стану та доступності.

Раніше обстежили укриття, які є частиною відповідного фонду. Як виявилось, частина з них не відповідають вимогам та не можуть використовуватись як сховище. Відповідальним особам вже дано доручення виправити ситуацію. Паралельно з цим створюється замінний фонд. Якщо існуюче укриття неможливо буде привести до ладу в найкоротші строки, його фактично замінять приміщенням, що зараз перебуває у комерційній власності. З підприємцями проводять відповідну роботу та встановлюють домовленості про те, щоб під час повітряної тривоги населення могло використовувати їх приміщення як схованки. Ці приміщення також будуть позначені на інтерактивній мапі.

Вирішується і питання доступності до найпростіших укриттів у під’їздах багатоповерхових будинків. Більшість під’їздів закрита на електронні та кодові замки, і населення не має змоги користуватись ними. Тож влада розробляє альтернативні способи доступу до таких укриттів.

Окрему увагу приділяють протирадіаційним укриттям. Наразі на інтерактивній мапі позначене всього 1 сховище, яке відповідає технічним вимогам в цій категорії. Але обстеження укриттів триває. І за результатами цих перевірок та приведенням протирадіаційних укриттів до ладу, їхня кількість на мапі збільшиться.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни