Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Приводів для хвилювань зараз немає, але ми готові до будь-якого розвитку подій” – Юрій Малашко щодо ситуації на Запорізькій АЕС

26 червня 2023 - 17:20

В Медіацентрі при Запорізькій ОВА відбувся спільний брифінг за участю голови Запорізької ОВА Юрія Малашка та т.в.о начальника ГУ ДСНС в Запорізькій області Владислава Гусинського щодо ситуації на ЗАЕС

Наразі ситуація на Запорізькій АЕС повністю контрольована, рівень радіації вимірюється кожні 2 години, і перебуває в нормі. Рівень води у ставку-охолоджувачі становить 16,6 м - цього достатньо для охолодження 5-го реактора. За станом станції слідкують українські фахівці та інспектори МАГАТЕ.

Вже понад рік найбільша в Європі атомна електростанція перебуває в окупації, та зважаючи на підступність нашого ворога, треба бути готовими до будь-якого розвитку подій. Наразі ЗОВА реалізує всі необхідні заходи на випадок виникнення надзвичайної ситуації. Вже є чіткий план дій, визначений разом з фахівцями, окрема увага приділяється проведенню командно-штабних навчань. До них залучені представники ДСНС, «Енергоатому» та інші структури і відомства.

  • Штабні навчання проводяться з залученням сил і засобів, які будуть задіяні в евакуації людей у разі реальної загрози з громад в 50-кілометровій зоні. Це представники поліції та ДСНС, голови цих громад. Не виключаємо можливий вивіз населення і з тимчасово окупованих територій. Ми готуємося і до такої ситуації, - зазначив начальник ЗОВА Юрій Малашко.

Командно-штабні навчання проходять у 2 етапи: теоретична частина та практичне тренування. В рамках навчань відпрацьовується взаємодія між штабами, фахівцями та керівниками громад, до яких вже також доведено план дій.

  • Ці заходи допоможуть не лише відпрацювати всі механізми та кроки, але і виявити слабкі місця. Стане точно зрозуміло, які сили й засоби ми зможемо залучити. Наразі немає потреби в евакуації та немає приводів для хвилювань, але маємо завжди бути готовими, особливо зважаючи на те, що знаходимося в 30 кілометрах від лінії розмежування - зауважив Юрій Малашко.

Під потенційну евакуацію за попередніми даними підпадають близько 138 тисяч осіб Запорізького, Василівського районів та двох районів обласного центру. Пункти приймання, деконтамінації та розміщення населення готові до розгортання у найкоротші терміни. Є домовленості з керівниками інших областей, які вже висловили свою готовність прийняти евакуйованих. Крім цього, є домовленості і з приватними перевізниками, які готові будуть надати допомогу у вивозі людей.

Начальник ЗОВА наголосив, що громадяни мають зберігати пильність та отримувати інформацію виключно з офіційних джерел. Також населення просять реагувати на сповіщення про тривоги та надзвичайні ситуації. 

Наразі проходить двотижневе тестування альтернативного формату сповіщень, що дозволить врахувати всі переваги та недоліки нового повідомлення. 

Вже зараз можна ознайомитись з інструкціями та рекомендаціями щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.  Вони опубліковані у відповідній пам’ятці на сайті Запорізької ОДА, де зібрано покроковий план дій, а також - мапа укриттів.

 

 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни