Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Головне завдання - звільнити тимчасово окуповані території та повернути людям мир та спокій” - Юрій Малашко в інтерв’ю RTVE

21 червня 2023 - 16:40

Про актуальний стан справ в Запорізькому регіоні та ситуацію на ЗАЕС розповів очільник ОДА Юрій Малашко в інтерв'ю журналістам національного радіо Іспанії «RTVE».  

Попри постійні ракетні обстріли, ворожі авіаудари Запорізька область тримається. Зсувається лінія розмежування, Збройні сили України поступово звільняють населені пункти, що понад рік перебували під окупацією.   

  • Головне завдання - звільнити тимчасово окуповані території та повернути людям мир та спокій.  Армія країни-агресора нехтує законами та звичаями війни та будь-яким способом намагається утримати позиції. Але Україна робить усе можливе, аби як найскоріше над захопленими населеними пунктами замайорів український стяг, - підкреслив Юрій Малашко.

За словами голови Запорізької ОДА, план дій після деокупації розроблений для кожної територіальної громади. Першочерговим завданням є здійснення стабілізаційних заходів, зокрема розмінування місцевості. 

  • Людей, які свідомо співпрацюють з рф, буде притягнуто до відповідальності,  згідно з чинним законодавством. Ми знаємо, що на тимчасово окупованих територіях росія продовжує вживати заходи вимушеної паспортизації. Тих, хто під дією примусу отримав російський паспорт, але ніяким чином не надавав сприяння окупаційній владі, до відповідальності притягнуто не буде. Після звільнення територій вони отримають нові українські паспорти, - наголосив Юрій Малашко. 

Крім цього говорили про наслідки підриву Каховської ГЕС для Запорізької області. Особливо актуально, в результаті зневоднення Каховського водосховища постало питання забезпечення потреб водопостачання ЗАЕС. Облдержадміністрація постійно моніторить ситуацію і відстежує рівень води в станційному ставку охолоджувача. Наразі води достатньо для того, щоб охолоджувати п’ятий реактор. Забір води здійснюється зі свердловини. За словами Юрія Малашка, на випадок надзвичайної ситуації на окупованій станції є розроблений і відпрацьований план заходів. Крім того, регулярно проводяться тренування як для рятувальних служб, так і для населення.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також