Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області розроблено шляхи протидії “чорним археологам”

21 червня 2023 - 13:15

В офіційному Медіацентрі при ОДА під час брифінгу директор Департаменту культури та інформаційної політики ОДА Владислав Мороко розповів про охорону культурної спадщини в зонах обміління Каховського водосховища на території Запорізької області. 

З наслідками терористичної атаки ворожими військами Каховської ГЕС зіштовхнулись в майже всіх сферах, в тому числі культурній. В результаті різкого падіння рівня води в самому водосховищі, розмиття берегів та обміління територій відкрився доступ до історико-культурних територій, що були затоплені під час будівництва дамби, зокрема до Великого Лугу та о. Хортиця. Там розташовані частково досліджені пам'ятки культурної спадщини різних історичних періодів, що приваблюють “чорних археологів”. 

  • Фактично обмілілі території Каховського водосховища та р. Дніпро стали для копачів своєрідним клондайком. Як тільки з'явилась можливість, вони одразу ж кинулись “полювати за скарбами”. Потрібно пам'ятати, що така діяльність заборонена. Облдержадміністрацією у співпраці із ГУНП вже вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, що займаються незаконними археологічними дослідженнями, - наголосив Владислав Мороко. 

Всього у зону ризику потрапило 15 таких пам'яток, як національного, так і місцевого значення. Крім археологічних знахідок, там можна наштовхнутись на залишки вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. Такі знахідки становлять реальну загрозу для життя та безпеки людей. 

Вже розроблено низку рекомендацій з метою захисту археологічних об’єктів для органів місцевого самоврядування, Національної поліції, тощо. Зокрема, проінформувати населення стосовно відповідальності за проведення незаконних розкопок у місцях культурної спадщини, посилити роботу з протидії діяльності так званих “чорних археологів” та організувати належне археологічне дослідження історико-культурних територій Запорізької області з урахуванням безпекової ситуації та особливостей доступу для дослідників-цивільних у прифронтовій зоні. 




Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області