Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готова реагувати на надзвичайні ситуації, спричинені підривом Каховської ГЕС

16 червня 2023 - 14:40

В Медіацентрі при ОДА відбувся спільний брифінг генерального директора державної установи “Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України”, головного державного санітарного лікаря Запорізької області Тараса Тищенка та в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталія Д’якова щодо наслідків терористичного удару по Каховській ГЕС для Запорізької області.

З перших днів після підриву в Запорізькому регіоні вживаються заходи направлені на попередження та ефективне реагування на загрози для цивільного населення. Департамент з питань цивільного захисту населення ВЦА, ГУ ДСНС, ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області, ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» сформували групи, що здійснюють радіаційні спостереження і дозиметричний контроль, хімічні спостереження і контроль, групи епідеміологічні спостереження і контроль та дезінфекції. 

Щоб мінімізувати можливі ризики “Запорізьким обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України” розроблено рекомендації щодо алгоритмів визначення резервних джерел водопостачання населення питною водою гарантованої якості, вимог з підготовки транспорту, який буде забезпечувати підвезення питної води населенню та облаштування пунктів розливу питної води для населення. Обласна державна адміністрація та органи місцевого самоврядування, спираючись на рекомендації, вживають заходів, аби жителі Запорізької області  споживали якісну питну воду, що відповідає стандартам. 

  • Станом на 15 червня зроблено 35 проб питної води на мікробіологічні та 31 проба на санітарно-хімічні показники. За результатами аналізу не стандартних проб не виявлено, що свідчить про мінімальний ступінь потенційного епідемічного ризику питної води. Вона придатна до споживання, - зазначив Тарас Тищенко.

У разі виникнення загрози поширення інфекційних хвороб та отруєнь розроблено рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів. Крім цього проводяться роз’яснювальні роботи серед населення щодо профілактики інфекційних хвороб та отруєнь. За словами головного державного санітарного лікаря Запорізької області, купатися в зонах рекреаційного відпочинку не рекомендовано.

Для гарантування безпеки харчової продукції, яка реалізується на об’єктах торгівлі посилено державний ветеринарно-санітарний контроль.  Держпродспоживслужбою перевіряються дотримання суб’єктами господарювання та продавцями агропродовольчих ринків вимог законодавства про харчові продукти, ветеринарну медицину і проведення ветеринарно-санітарної експертизи. Проводиться просвітницька робота, на агропродовольчих ринках транслюються відповідні радіоповідомлення, здійснюються заходи моніторингу стихійних ринків. 

Крім цього органам місцевої влади рекомендовано вжити заходів щодо тимчасового припинення реалізації на ринках водних біоресурсів річкового походження та вироблених з них харчових продуктів. За словами Віталія Д’якова, населенню слід утриматись від споживання у їжу в’яленої або сушеної риби невідомого походження. 

  • Не наражайте себе та своїх близьких на небезпеку, адже жоден зі способів приготування не зробить її безпечною. Таку рибу не можна вживати в жодному разі. Вимагайте у продавця інформацію про харчовий проєкт, зокрема в яких умовах риба виловлена, оброблена, зберігається та реалізується, - наголосив Віталій Д’яков. 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області