Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області створили Робочу групу громадської безпеки та соціальної згуртованості

15 червня 2023 - 17:10

Відбулось перше засідання обласної Робочої групи громадської безпеки та соціальної згуртованості Запорізької області за участі заступника голови ОДА Євгена Мироненка. До засідання долучилися директор Департаменту з питань цивільного захисту населення Андрій Булавінов, начальник Управління оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами апарату ОДА Олег Кучинський, начальник Управління зовнішніх зносин та ЗЕД Артур Бойко, представники правоохоронних органів та інші члени Робочої групи. 

Робоча група є одним з компонентів Проекту “Підтримка діяльності та організаційної спроможності мережі робочих груп з громадської безпеки та відновлення громад Запорізької області в умовах змін”, який  здійснює ГО «Мелітопольська волонтерська група «Патріот» за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої у рамках проекту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».   

В умовах, коли жителі області потерпають від збройної агресії ворога стоїть важливе завдання максимально убезпечити цивільне населення. Для об’єднання зусиль та підвищення рівня громадської безпеки й соціальної згуртованості у 2023 році розпорядженням голови ЗОВА Юрія Малашка створено Робочу групу, до складу якої увійшли члени робочих груп, що були створені при територіальних громадах Запорізької області, представники правоохоронних органів, ГУ ДСНС України у Запорізькій області та контактні особи з ПРООН. Консультативно-дорадчий орган дозволить втілювати рішення громади в життя і стане інструментом демократичного процесу для розбудови діалогу та підвищення рівня довіри.

-  Ми змушені реагувати на виклики, що ставить перед нами війна. Безпековий компонент актуальний не лише в умовах військової агресії з боку рф, а й після того, коли здобудемо важливу для кожного українця перемогу, - зазначив Євген Мироненко.  

Посадовець виокремив «безпекові блоки», на яких слід сконцентруватись робочій групі. Серед них гарантія безпеки всіх публічних послуг, інфраструктури, громадських місць, адміністративної та правоохоронної систем у територіальних громадах.   

Під час засідання були представлені три мініпроєкти, які будуть профінансовані в рамках ПРОООН, а також представлена ініціатива залучення містян та внутрішньо переміщених осіб до Програми комплексного відновлення обласного центру. Крім цього, представлено проєкт  психологічної  підтримки  працівників поліції.

  • Необхідно напрацювати стратегію, сформувати чітку політику, яка буде втілюватися органами місцевого самоврядування. Для територіальних громад важливо розробити програми державного рівня, в тому числі при взаємодії з міжнародними партнерами. Таке завдання стоїть перед фахівцями Робочої групи. - підкреслив Євген Мироненко. 

За словами Артура Бойка для плідної співпраці ОВА, Національній поліції, ДСНС та громадським організаціям важливо побудувати стабільний канал комунікації. Процес деокупації буде важким, щоб оптимізувати процес відновлення необхідно виробити чіткі послідовні кроки всіх служб та органів влади. В кожній громаді після звільнення буде створено адміністративний центр, бо одна з першочергових потреб це відновлення діяльності органів державної влади. Також залишиться потреба евакуації населення, що перебуває на лінії зіткнення, а створення спеціальних приймальних центрів неможливо реалізувати без чіткої взаємодії всіх учасників процесу.

  • Представники обласної державної влади, Національна поліція, ДСНС, представники громад та волонтерські організації повинні скоординувати зараз свої зусилля, а Робоча група стане інструментом плідної комунікації. Це механізм узгодження дій, всіх тих, хто взяв на себе відповідальність, щоб убезпечити цивільне населення та надати якісні послуги, - зауважив Артур Бойко.

Обласна державна адміністрація продовжить налагоджувати взаємодію з партнерами, завдяки чому буде посилено програми допомоги населенню Запорізького регіону.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області