Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“В прифронтовому регіоні укриття повинні знаходитися в стані готовності 24/7 - це принципова позиція”, - Юрій Малашко

5 червня 2023 - 16:30

Очільник ЗОВА провів щотижневу нараду з представниками структурних підрозділів, очільниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів, на якій представив новопризначеного заступника голови ОДА Євгена Мироненка.

Присутні обговорили проміжні підсумки інспекції стану підготовки укриттів та захисних споруд до експлуатації. Оперативні перевірки здійснюють 47 робочих груп, до яких залучено 114 осіб з числа співробітників ДСНС, Національної поліції та облдержадміністрації. За результатами перевірок складаються відповідні акти обстеження. Наразі зафіксовано факти  нецільового використання окремих приміщень, незадовільний аварійний та санітарний стан та невідповідність технічним вимогам на деяких об'єктах.

Юрій Малашко наголосив, що місцева влада має невідкладно виконати свій обов'язок - забезпечити абсолютну доступність сховищ для всіх громадян, комфорт та відповідність діючим нормам щодо облаштування сховищ.

  • Укриття - це відповідальність органів місцевого самоврядування та установ - балансоутримувачів. Особливо гостро це питання стоїть в прифронтовому регіоні, де 100% укриттів повинні знаходитися в стані готовності 24/7, адже безвідповідальність керівників може коштувати життів мирних мешканців. Такі результати перевірки неприпустимі на другому році повномасштабної війни. Питання має вирішитися спільно з представниками ДСНС та правоохоронними органами протягом двох наступних діб. За фактами бездіяльність балансоутримувачі захисних споруд будуть притягнуті до відповідальності з урахуванням вимог чинного законодавства, - наголосив очільник обласної військової адміністрації.

Перед органами місцевого самоврядування поставлено завдання у найкоротші терміни вжити всіх необхідних заходів в кожному окремому випадку: передбачити кошти на облаштування або доукомплектування укриттів відповідно до державних стандартів.

Обласна державна адміністрація закликає громадян повідомляти про проблемні ситуації, що стосуються безперешкодного доступу населення до укриттів для населення на гарячу телефонну лінію 0 800 503 508.

Крім цього, директор Департаменту житлово-комунального господарства та капітального будівництва ОДА Віталій Литвиненко поінформував про стан впровадження вимог ЗУ “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф”.

Наразі, в Реєстр пошкодженого та знищеного майна внесено 1122 багатоквартирні будинки та 5966 приватні, і вже сьогодні постають питання про розгляд заяв щодо надання компенсації. При цьому, зазначив Віталій Литвиненко, з поданих 336 заяв, 230 - зареєстровані руйнування в обласному центрі.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області