Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Без бюрократії та черг: які реформи необхідні військово-лікарській комісії, щоб захисники і захисниці після поранень отримували належне обслуговування

2 лютого 2023 - 12:00

Забезпечити поранених військових належним обслуговуванням у військово-лікарській комісії (ВЛК) – одне з важливих завдань держави. Щоб отримати експертний висновок після поранення, захисники і захисниці змушені проводити час у чергах, займатися паперовою тяганиною і звертатися в декілька інституцій. 

Міноборони, МОЗ, Мінветеранів, Мінсоцполітики, Мінцифра проаналізували, як влаштовані процеси військово-лікарської експертизи, який шлях проходить військовий після поранення. І головне – як спростити цей механізм як для поранених, так і для військових медиків. 

Наразі військово-лікарська комісія зовсім не цифровізована: відсутні електронні черги, жодних медичних інформаційних систем у військових госпіталях, електронного документообігу. Поранених багато, а лікарів замало. Через це може значно страждати якість і швидкість надання допомоги. 

Весь процес проходження комісії нагадує складний і забюрократизований. Бійці з важкими пораненнями змушені годинами стояти в чергах, збирати десятки документів і їздити в різні міста України, щоб отримати висновок військово-лікарської комісії.

Наприклад, поранений зі Словʼянська проходить лікування у військовому госпіталі в Києві, куди його евакуювали. Потім змушений повертатися у свою військову частину, де отримує паперове направлення на військово-лікарську комісію. Усе це він має зробити особисто, попри тяжкі поранення, наприклад, ампутацію. Разом з направленням отримує цілу папку паперів, які потрібні для проходження ВЛК. Вона може знаходитися в будь-якому місті України: хоч у Києві, хоч у Львові. Це постійні поїздки і години в чергах.

Наразі процеси військово-лікарської експертизи потребують реформування згідно з викликами часу. Разом з профільними міністерствами зібрали інформацію від поранених, вивчили основні проблеми і розробили подальші кроки, які потрібно впровадити. Зокрема:

  • запровадити електронний документообіг у військових закладах, щоб прибрати паперову тяганину і черги;

  • автоматизувати процеси, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців;

  • надати належне сервісне обслуговування пораненим (вода, ввічливість персоналу, безбарʼєрність приміщень тощо);

  • запровадити можливість реабілітації поряд з місцем проживання;

  • провести підвищення кваліфікації лікарів у питаннях ВЛК. 

Це лише частина змін, яких потребують процеси військово-лікарської комісії. Продовжуємо й надалі вивчати проблеми і впроваджувати зміни, які приберуть бюрократію з життя військових.

Над реформою працюють Міноборони, МОЗ, Мінветеранів, Мінсоцполітики, Мінцифра. Також залучена до співпраці Громадська організація «Правозахисний центр для військовослужбовців "Принцип».

 

За матеріалами Мінцифри

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни