Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада працює над покращенням контролю стану якості атмосферного повітря у регіоні

2 січня 2023 - 14:15

Департамент захисту довкілля ЗОВА продовжує напрацьовувати дієві механізми зниження рівня забруднення атмосферного повітря у м.Запоріжжі. Так, обласною адміністрацією направлено до Запорізької міської влади погоджені з Головним управлінням Держспоживслужби в Запорізькій області Пропозиції до міської програми охорони довкілля м. Запоріжжя щодо тривалості виконання та необхідного зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на кожному етапі.

У профільному Департаменті ЗОВА наголошують, що проведений аналіз багаторічного моніторингу якості атмосферного повітря демонструє стабільно високе його забруднення як на межі санітарно-захисних зон підприємств, так і в житлових районах. Тому, згідно пропозицій ЗОДА, програма охорони довкілля м. Запоріжжя має містити чітко визначений природоохоронний ефект, який досягатиметься в результаті реалізації заходів по зниженню валового викиду в атмосферне повітря кожної речовини. У пропозиціях перелічені речовини, обсяг викидів яких необхідно передбачити, граничні концентрації, терміни виконання заходів та інше. 

-  Пропонуємо Запорізькій міській раді невідкладно розпочати підготовку Рішення про поетапне зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання та розробку відповідних заходів Програми м. Запоріжжя з метою пришвидшення їх реалізації після закінчення періоду воєнного стану. Також пропонуємо передбачити відповідні медико-гігієнічні заходи щодо профілактики та мінімізації ризику та негативних наслідків для здоров’я населення від викидів забруднюючих речовин, - зазначили у Департаменті захисту довкілля ЗОВА.

Також Міністерство відреагувало на лист Запорізької обласної військової адміністрації про механізм залучення органів місцевого врядування до погодження заходів щодо скорочення викидів. Так, уже виданий наказ «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження планів поліпшення якості атмосферного повітря», прийняття якого розширить можливості з планування заходів по зниженню обсягів викидів речовин по яким спостерігається перевищення фонових концентрацій. Наразі Міндовкілля додатково розробило проєкт постанови КМУ про внесення змін до Порядку розробки обґрунтовуючих документів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, який в даний час проходить погодження в центральних органах влади. Ним, зокрема, передбачається збільшення прозорості механізму участі громадськості в процесі отримання дозволів на викиди та урегульовано питання проведення відповідного публічного обговорення.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Кращі практики співпраці бізнесу, влади та ГО: оголошено конкурс історій

«Школа офлайн»: МОН запустило нову гарячу лінію

Соціальна сфера Запоріжжя: економія електроенергії – вимога часу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 395 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам