Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прифронтові громади області почали отримувати деревину для опалення

17 листопада 2022 - 16:50

В рамках реалізації загальнодержавної програми підтримки населення, яке потерпає від збройної агресії окупанта, перші громади Запорізької області уже розпочали доставляти домогосподарствам дрова для опалення в зимовий період. Так, 37 домогосподарств Гуляйпільської міської громади  вже отримали таку допомогу загальним обсягом 111 м.куб. деревини.

Всього до Гуляйполя станом на сьогоднішній день доставлено 135 м.куб. деревини. Процес отримання вантажів для опалення триває в цій та інших громадах області. 

Відповідно до постанови КМУ від 08 жовтня 2022 року № 1139 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України», для потреб українців у холодну пору року надано субвенцію з державного бюджету на придбання деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, а також на компенсацію витрат, пов’язаних з доставкою деревини паливної населенню. Загалом на ці потреби, затребувані громадами, місцеві бюджети Запорізької області отримали 67,8 млн. грн. 

У Запорізькій області визначено перелік громад, які можуть розраховувати на таку допомогу: Василівська, Степногірська, Воздвижівська, Гуляйпільська, Малотокмачанська, Оріхівська, Преображенська, Комишуваська, Таврійська, Новоолександрівська, Новомиколаївська, Кушугумська, Степненська, Тернуватська, Михайло-Лукашівська, Широківська, Запорізька.

Після отримання субвенції на придбання дров, громади мали самостійно провести закупівлі, організувати їх доставку від постачальника до місць складування або роздачі населенню. При цьому обласна та районна влада консультувала їх з приводу проведення закупівель та укладання договорів, а також опрацювання раціональної логістики доставлення твердого палива з лісгоспів України. Спираючись на доступні пропозиції та заявки від соціально-незахищених кетегорій громадян, територіальні громади визначили необхідний об’єм паливної деревини для домогосподарств, який в масштабі всієї області склав 154,3 тис. м3

Громади, які швидше інших пройшли усі необхідні процедури вже почали отримувати перші вантажі і розподіляти їх категоріям населення, визначеним нормативною базою виходячи з того, що законодавець обмежує максимально можливу кількість отриманих дров на домогосподарство грошовим еквівалентом у 10 тис. грн. 

Довідково:

Деревина паливна видається на кожне домогосподарство на підставі письмової заяви у довільній формі однієї з осіб, які проживають у цьому домогосподарстві. Заява подається до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад особою особисто або її законним представником. За результатами розгляду заяви надається рішення про надання або відмову у наданні деревини за кошти субвенції.

Претендувати на таку допомогу можуть всі домогосподарства регіону, однак надаватиметься вона в першу чергу вразливим категоріям населення:

• самотнім людям похилого віку (60+);

• важкохворим;

• особам з інвалідністю 1 та 2 групи;

• багатодітним сім'ям;

• самотнім опікунам дітей (тільки за наявності довідки);

• вагітним жінкам, матерям, що виховують дитину віком до 2 років;

• особам, які на час початку опалювального сезону не користувалися субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Завищення цін та невиконання вказівок аудиторів: на комунальному підприємстві Запорізької обласної ради виявлено ймовірні порушення

Як правильно спілкуватися з ветеранами: розроблено інтерактивний симулятор

Відновлювані джерела енергії: як отримати фінансування на реалізацію проєктів

Графіки не застосовуються: ситуація з енергоспоживанням стабілізувалася

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.08.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 889-го дня війни

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України

Як взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ»

Кращі практики співпраці бізнесу, влади та ГО: оголошено конкурс історій

«Школа офлайн»: МОН запустило нову гарячу лінію