Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада тримає на постійному контролі діяльність бізнесу області в умовах воєнного стану

8 квітня 2022 - 16:15

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух провів зустріч із представниками торговельних мереж, під час якої обговорили низку проблемних питань, які виникають в діяльності бізнесу в умовах воєнного стану. Очільник області наголосив, що у Запоріжжі ситуація залишається стабільною. Загальними зусиллями обласної влади та завдяки роботі підприємців населення забезпечено продуктами та усім необхідним. 

  • Якщо не буде працювати економіка, якщо не будуть працювати підприємства, через місяць - два, навіть без війни держава колапсує, соціальна система колапсує і будемо лише констатувати її руйнування. Тому мета поставлена, щоб економіка працювала наскільки це можливо у цей час, з певними обмеженнями. Без економіки будь-яку війну виграти неможливо, - підкреслив Олександр Старух.

Під час зустрічі було підняте важливе питання, що стосується продуктів гуманітарної допомоги, які почали з’являтися у супермаркетах Запоріжжя. З цього приводу очільник області наголосив, що у обласному центрі немає гуманітарної кризи, тому розповсюдження допомоги саме у торговельних мережах викликає багато запитань та непорозумінь.  Натомість існує потреба у доставленні таких вантажів на тимчасово окуповані території. 

  • У Запоріжжі немає потреби розповсюджувати гуманітарну допомогу. Магазини повні. Люди мають працювати або йти в армію захищати Батьківщину. А у нас виходить, що в Запоріжжі стоїть гуманітарка, хоча є їжа та робота, принаймні дві третини зарплати сплачують відповідно, якщо на підприємстві простій. Наприклад, юридично ми отримувачі допомоги, навіть віддаємо волонтерам вагони, а коли це з’являється в магазині, люди дивуються і задають цілком логічні питання -  чому це опинилося на полицях. Таким чином ми можемо дуже легко підірвати довіру людей у справедливість, - зазначив Олександр Старух.

Тому у випадках, якщо до супермаркетів надходить гуманітарна допомога, замовниками якої є безпосередньо торговельні мережі, підприємців попрохали інформувати ЗМІ, обласну військову адміністрацію та інші контролюючі інстанції.

Ще одна “гаряча” проблема - поява на полицях деяких магазинів продуктів без українського маркування, що пов'язано з тимчасовим порушенням порядку оприходування імпортних товарів в умовах воєнного стану. В умовах недостатньої поінформованості населення, громадяни можуть сприйняти такі немарковані продукти як “гуманітарку”, що невмотивовано продається. Голова ЗОВА наголосив, що торгівельним мережам необхідно широко інформувати громадськість про наявність немаркованих  товарів на полицях, інакше серед городян ширяться чутки, які підривають довіру до влади.

Представники бізнесу також надали інформацію, що на тимчасово непідконтрольних територіях через військову агресію окупантів деякі супермаркети були змушені закритися на невизначений час. У зв’язку з цим торговельні мережі зазнали збитків.

Олександр Старух крім іншого поінформував присутніх на нараді, що наразі виникають певні проблеми з транспортуванням гуманітарної допомоги, зокрема, ліків на тимчасово окуповані території. Але обласна влада активно намагається вирішувати ці питання та відпрацьовує усю необхідну для цього логістику. 

Окрім того, під час засідання розглянуто питання, податкових пільг для бізнесу, впроваджених під час воєнного стану.



Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки

Складний, але необхідний проєкт: у Південному мікрорайоні Запоріжжя будують сучасну «підземну школу»