Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані вчасно

1 лютого 2022 - 13:45

Сьогодні в Україні та Запорізькій області включно стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані вчасно. Про особливості компанії та ситуацію з поширення поліомієліту розповіла на  брифінзі завідувачка відділення епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марина Колерова.

  • На жаль, поліомієліт повернувся в Україну через низькі показники планової імунізації. Наразі понад 30% дітей в Україні не захищені від поліовірусу. Кампанія по вакцинації вимушена, адже в країні спостерігаються спалахи цієї хвороби. Наприклад, наприкінці 2021 року вірус було виявлено у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті. Тоді 1 дитина отримала параліч. Ще один випадок захворювання на поліомієліт в Україні зафіксований  24 січня 2022 року в Закарпатті. Зустріч із вірусом не завжди супроводжується паралічем. Але ми не можемо сказати, яка дитина буде тією, чия зустріч із вірусом завершиться паралічем на все життя, - розповіла фахівчиня.

Марина Колерова вкотре нагадала, що ліків від поліомієліту немає, тому потрібно щепитися вакцинами ІПВ і ОПВ, відповідно до Національного календаря щеплень. Обидві вакцини формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу. Обидві вакцини безпечні та ефективні для захисту дітей. Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії. Імунітет проти поліовірусу формується після шести доз: у 2 та 4 місяці від дня народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ); у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Наразі в Україні немає жодної області, де б рівень вакцинації проти поліо сягав норми в 95%. 

  • В нашій, Запорізькій області, не вакцинованих 22%. Тобто, в середньому 78% дітей у нас вакциновані. Я кажу в середньому, тому що беру до уваги рівень щеплення дітей і до року, і до 18 місяців, 6 та 14 років. Але, якщо казати більш точно по вікових категоріях, то саме діти до 6 років у нас вакциновані найменше. З цієї вікової групи не вакциновано 22-23%. Діти більш старшого віку - там показники вакцинованих вищі,- проінформувала Марина Колерова.

Щоб зупинити поширення поліомієліту в країні, Міністерство охорони здоров’я  наприкінці грудня ухвалило План реагування на спалах поліо в Україні, який передбачає 2 етапи:

  • Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У межах цього етапу щеплення мають отримати майже 140 тисяч дітей;

  • Етап 2. У межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Упродовж цього етапу планується охопити до 550 тисяч дітей. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Марина Колерова закликала батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей  і вчасно щепити їх від поліомієліту. Зробіть щеплення — захистіть свою дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом! 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 09.08.2024