Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Діти-сироти отримують захист держави і родинне піклування

31 січня 2022 - 13:30

Під головуванням очільника Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха 31 січня відбулася щотижнева нарада з керівниками структурних підрозділів.

Начальниця Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва доповіла присутнім про підсумки роботи Служби у 2021 році.

За оперативними даними станом на 01.01.2022 на обліку  територіальних служб у справах дітей області перебуває 3726 дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування З них сімейною формою виховання  охоплено 3219 дітей, або 86,4% від загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. У 2021 році відбулося зменшення показника на 1,4%.

У 2021 році набули статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 558 дітей, з них влаштовано до сімейних форм виховання 345 дітей.

Всього під опікою та піклуванням громадян перебуває 2542 дитини, за рік під опіку влаштовано 346 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. 

Протягом 2021 року за рішеннями судових органів Запорізької області усиновлено 71 дитину-сироту та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них громадянами України – 63 дитини, іноземними громадянами  – 8 дітей.

Як розповіла Антоніна Матвєєва, на 01.01.2022  у Запорізькій області функціонує 184 прийомні  сім’ї, в яких виховується 377 прийомних дітей, та 58 дитячих будинків сімейного типу, в яких 395 вихованців.  Створено 7 дитячих будинків сімейного типу та 10 прийомних сімей.

У 2021 році створено 5 сімей патронатних вихователів (Бердянська міська територіальна громада; Запорізька міська територіальна громада; Пологівська міська територіальна громада; Оріхівська міська територіальна громада; Павлівська сільська територіальна громада). Всього в області створено та функціонує 9 сімей патронатних вихователів у 8 територіальних громадах: Плодородненська, Комиш-Зорянська, Веселівська, Павлівська, Пологівська, Запорізька (по одній сім’ї), Бердянська (2 сім’ї) територіальні громади. Протягом 2021 року до патронатних сімей було влаштовано 22 дитини, які опинилися у складних життєвих обставинах. Станом на 01.01.2022 в патронатних сім’ях проживає 17 дітей.

За рахунок коштів субвенції  з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа у 2021 році  розпочато  будівництво малого групового будинку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на території Широківської територіальної громади, на ці цілі  виділено 10 400,0 тис грн. Придбано  3 приміщення для створення дитячих будинків сімейного типу (2 квартири у м. Мелітополі, 1 будинок у м. Запоріжжі). На це спрямовано 10 876, 2 тис грн державного бюджету та 3 005,3 тис грн коштів  місцевих бюджетів (20 %, згідно Порядку розподілу субвенції).

У 2021 році 132 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування отримали у власність житло, яке було придбано за рахунок коштів субвенції, перерахованої у 2020 році.

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам 2021 року перераховано кошти на відкриті в банківській установі рахунки, 70 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для придбання житла

На території Запорізької області в структурі районних державних адміністрацій, міських, сільських, селищних територіальних громад створено  73  служби у справах дітей.

Олександр Старух зазначив, що надзвичайно важливо, щоб права дітей-сиріт було захищено, якнайбільше дітей, що залишилися без батьківського піклування, отримали змогу жити в сімейному оточенні, в атмосфері любові і підтримки. Держава бере під свою охорону кожну дитину-сироту і дитину, позбавлену батьківського піклування. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик