Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Готується масштабна планова вакцинація дітей від поліомієліту

24 січня 2022 - 13:30

Під головуванням заступника голови  Запорізької обласної державної адміністрації Руслана Шиханова сьогодні відбулася нарада з керівниками закладів охорони здоров’я та керівниками закладів освіти, присвячена заходам з  протидії  поліомієліту.

У нараді взяли участь директор департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексій Кулинич, завідувач відділення епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марина Колерова, представники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних громад (он-лайн).

Заступник голови  облдержадміністрації Руслан Шиханов повідомив, що в Україні 30 грудня 2021 року затверджений Національний план протидії  поліомієліту, яким уряд має намір захистити дітей від невиліковної хвороби, яку можна попередити єдиним засобом – вакцинацією. Сьогодні всі країни світу проводять подібні кампанії, на фоні спалахів поліо через зниження показників вакцинації.

Олексій Кулинич ознайомив учасників наради із законодавчою базою і наголосив, що поліомієліт – невиліковна хвороба, яка може призвести до непоправних втрат здоров’я та інвалідності. В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов'язкових гарантованих державою щеплень, що надаються безоплатно.

Найближчим часом в Україні передбачено проведення 4-х турів імунізації. З 1 лютого почнеться перший раунд вакцинації, в тому числі, й у медичних закладах та дошкільних навчальних закладах Запорізької області. Перший тур триватиме три тижні, планується щепити інактивованою поліомієлітною вакциною всіх дітей від 6 місяців до 6 років, які своєчасно не отримали щеплення за календарем вакцинації -  взагалі не щеплені або мають одну дозу. В подальшому з інтервалом в 1 місяць між раундами  будуть проводитися додаткові щеплення оральною поліомієлітною вакциною всім дітям цієї вікової категорії.

Також буде підготовлена робота мобільних бригад, які щепитимуть дітей, що не відвідують ДНЗ і мешкають у віддалених місцях проживання.

Учасники наради розглянули план заходів і визначили, що поточного тижня має бути проведена інформаційна кампанія і отримані інформовані згоди батьків дітей, яких з різних причин ще не щеплено повним циклом вакцинації проти поліомієліту.

Завідувач відділення епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марина Колерова зазначила, що на фоні зниження загальних показників вакцинації від поліомієліту нещодавно були зафіксовані осередки спалаху поліомієліту в Рівненській та Закарпатській областях.

Учасники наради закликали всіх батьків вакцинувати своїх дітей згідно з календарем профілактичних щеплень, адже рутинна вакцинація продовжується як в Україні, так і безпосередньо в Запорізькому регіоні.

Руслан Шиханов наголосив, що завдання у батьків, медиків, освітян і держави єдине - захистити дітей. Планові показники імунізації проти поліомієліту мають бути доведені до 95%. Тоді можна бути впевненими у тому, що наші діти захищені від цієї невиліковної хвороби.  

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі