Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Почалася масштабна робота над соціально значущими проєктами 2022 року

6 січня 2022 - 14:21

Під головуванням очільника Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха 6 січня відбулася нарада з керівниками територіальних громад та структурних підрозділів.

Начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко розповів про хід чергового конкурсного відбору проєктів, які можуть фінансуватися за рахунок коштів Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ), яка фінансується Європейським інвестиційним банком.

У рамках програми Запорізька область вже отримала кошти на реалізацію 30 інфраструктурних проєктів, майже всі вони втілені у життя. Поточного року бюджет Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ), яка фінансується Європейським інвестиційним банком (ЄІБ),   складе  340 мільйонів євро, які  розподілять на 9 областей. 

Кожна громада області має можливість отримати фінансову підтримку від Європейського інвестиційного банку. Для цього необхідно  розробити якісний проєкт, що має велике соціальне значення. Крім того, громадам потрібно самостійно забезпечити сплату ПДВ проєкту до Держбюджету України.

  • Кредитна програма дозволить реалізовувати  дуже важливі інфраструктурні проєкти на території, зокрема, й  Запорізької області. Йдеться про оновлення чи будівництво нових медичних закладів, закладів освіти, культури, спорту, ЦНАПів тощо. Програму спрямовано саме на об’єкти інфраструктури, без яких повноцінне життя в громадах неможливе. Ці будівлі, відповідно до умов Програми, мають бути безбар’єрними та енергоефективними, – зазначив голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух.

Умови надання субвенції передбачають загальну вартість проєктів будівництва у розмірі понад 15 млн грн (максимальна вартість одного проєкту не має перевищувати 5 млн євро) та термін реалізації протягом 1-3 років.

Всі проєкти реалізовуватимуться на умовах 20% співфінансування з місцевих бюджетів. Кожна громада області має можливість отримати фінансову підтримку від Європейського інвестиційного банку. Для цього необхідно  розробити якісний проєкт, що має велике соціальне значення. Крім того, громадам потрібно самостійно забезпечити сплату ПДВ проєкту до Держбюджету України.

Учасники наради також розглянули питання підготовки проєктів для участі цього року в програмі Президента України «Велике будівництво».  Очільник області Олександр Старух разом з фахівцями облдержадміністрації детально обговорили з представниками громад їх ініціативи та якість підготовки проєктів.

Цього року проєкти «Великого будівництва» мають бути високого рівня  проєктування  - відповідати всім новітнім вимогам.

Як розповіла учасникам наради заступниця директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Людмила Грабчилєва, проєкти «Великого будівництва-2022» повинні бути комплексними та включати покращення інфраструктури, передбачати майбутній розвиток громади, відповідати вимогам інклюзії та  сучасним державним будівельним нормам.

Керівники й представники територіальних громад розповіли про проєкти, які подають міста Запоріжжя, Енергодар, Бердянськ, Приморськ, Гуляйполе,  смт Кирилівка, Комишуваха, Нововасилівка та Веселе Мелітопольського району, Семенівська сільрада.

Олександр Старух зазначив, що з кожним роком громади області проявляють все більшу активність, готують якісніші проєкти та ефективно їх реалізують. Будівництво та реконструкція об’єктів програми «Велике будівництва» засновані на принципах високої якості, енергоефективності, інклюзивності. Спільне завдання облдержадміністрації та територіальних громад – надати до Програми «Велике будівництво» якісні проєкти, які відповідають усім вимогам Офісу Президента та  покращать якість життя громад.

 

 Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі