Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Перспективи подальшого розвитку інклюзивного освітнього середовища області обговорили сьогодні на колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації

22 грудня 2021 - 16:45

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації. Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Руслан Шиханов та голова постійної комісії з гуманітарних питань Запорізької обласної ради Світлана Македонська.

- Питання, які сьогодні будуть обговорюватися на засіданні колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, є дійсно важливими і актуальними. Зокрема, обласна державна адміністрація ставить пріоритетним і визначає одним із головних завдань для закладів освіти всіх типів і форм власності - створення безпечного середовища для учасників освітнього процесу та розвиток інклюзивних форм навчання, - зазначив Руслан Шиханов, відкриваючи засідання. 

 На порядок денний було винесено два основних питання, а саме: про безпеку життєдіяльності в закладах освіти, стан об’єктів освітньої інфраструктури області щодо забезпечення надійності та безпеки їх експлуатації та про стан роботи органів управління освітою райдержадміністрацій, сільських, селищних, міських рад щодо формування мережі закладів з інклюзивною освітою, створення належних умов для організації здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами. 

 Значна увага приділяється державою і, зокрема, Першою леді Оленою Зеленською, питанням соціалізації громадян України з особливими потребами, в тому числі здобуттю ними освіти, безбар’єрної доступності їх до закладів освіти. З цією метою у квітні поточного року Кабінетом Міністрів України була схвалена Національна стратегія безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, а у листопаді 2021 розпорядженням голови обласної державної адміністрації затверджений відповідний план заходів у Запорізькій області.

Про систему інклюзивної освіти в області доповідала заступник начальника управління – начальник відділу дошкільної, загальної середньої, спеціалізованої освіти та з питань діяльності інклюзивно-ресурсних центрів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Галина Субота. 

За її словами, завдання інклюзивної освіти успішно реалізуються у закладах загальної середньої, дошкільної освіти різних типів Запорізької області. Мережа інклюзивних закладів загальної середньої освіти Запорізької області динамічно розширюється упродовж останніх років.

Аналіз вищезазначеної мережі за останні 5 років засвідчує позитивну динаміку кількості закладів з інклюзивною освітою, а саме: кількість закладів дошкільної освіти (далі – ЗДО) з інклюзивними групами збільшилась у 9 разів (2016 рік - 12 ЗДО, 2021 рік - 113 ЗДО), кількість інклюзивних груп у ЗДО збільшилась майже в 12 разів (2016 рік – 15 груп, 2020 рік – 189 груп), кількість дітей з особливими освітніми потребами (далі – ООП), що здобувають освіту в інклюзивних групах збільшилась майже у 11 разів (2016 рік –45 дітей з ООП, 2020 рік – 483 дітей з ООП), кількість закладів загальної середньої освіти (далі - ЗЗСО), в яких функціонують інклюзивні класи збільшилась майже в 6 разів (2016 рік – 47 ЗЗСО, 2020 рік – 284 ЗЗСО), кількість інклюзивних класів збільшилась у 16 разів (2016 рік – 78 класів, 2020 рік – 1255 класів), кількість дітей з ООП, що здобувають освіту в інклюзивних класах збільшилась у 14 разів (2016 рік – 154 дітей з ООП, 2020 рік – 2215 дітей з ООП). Крім того, у 2021/2022 навчальному році 26 осіб з особливими освітніми потребами здобувають професію в інклюзивних групах закладів професійної (професійно-технічної) освіти. 

Перспективи подальшого розвитку інклюзивного освітнього середовища області полягають у модернізації та розширенні мережі інклюзивних освітніх закладів, розвитку мережі інклюзивно-ресурсних центрів, удосконалення регіонального освітнього інклюзивного простору, зокрема консолідація зусиль задля запровадження інклюзивної освіти в закладах професійної (професійно-технічної), вищої та позашкільної освіти.

За результатами обговорення винесених на колегію питань  ухвалено відповідні рішення.

Також на засіданні Руслан Шиханов вручив нагороди переможцям та номінантам Тринадцятої Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті», яка відбулася  у жовтні 2021 року у Києві. 

 

Департамент культури та інформаційної політики.

(., 0Kb)

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки