Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький обласний краєзнавчий музей відзначає 100-річний ювілей

21 грудня 2021 - 16:35

Цими днями Запорізький обласний краєзнавчий музей відзначає свій 100-річний ювілей.

 Урочисті заходи з нагоди 100-річчя музею проходять протягом року. Відбулися ювілейні виставки, тематичні заходи, реалізовано онлайн проєкт «Наші і100рії». Цими днями співробітників Запорізького обласного краєзнавчого музею привітали керівники області, представники влади, колеги.

Сьогодні до ювілярів завітав голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, який подякував всім поколінням музейників, які працювали у цьому закладі, створювали його, відновлювали, і зазначив, що наступного року буде вирішено питання щодо присвоєння музею імені його засновника, Якова Павловича Новицького. Очільник області також  розповів і про плани  щодо оновлення приміщення:

 -         Президент України запустив національну  програму «Велика реставрація», і один з об’єктів, який ми подаємо до цієї програми - будівля обласного краєзнавчого музею, колишня Олександрівська земська управа. Це  унікальна архітектурна пам’ятка Запоріжжя, яка має працювати і сама по собі як історичний об’єкт, і як музейна споруда. Зараз триває реставрація музею запорізького козацтва, і в перспективі ці два комплекси - музей на Хортиці і обласний краєзнавчий музей, мають стати туристичними магнітами нашого регіону. У вашого музею неймовірний потенціал. Тут зосереджено унікальний кадровий склад - фахові, закохані в свою справу, люди. Думаю, оновлення інфраструктури має вдихнути нове життя у цей заклад, зробить його сучасним.

 20 грудня в обласному краєзнавчому музеї, у рамках відзначення 100-річного ювілею, відбувся круглий стіл «Музей і нові виклики сьогодення: творчі каталізатори та відкриті «вікна можливостей». У заході взяли участь директори і співробітники музеїв як Запорізької області так і з інших областей України, а саме: Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького, Черкаського обласного краєзнавчого музею, Нікопольського краєзнавчого музею, Мелітопольського, Бердянського, Гуляйпільського, Пологівського, Вільнянського краєзнавчих музеїв. Учасники заходу, зокрема, обговорили питання впливу карантинних обмежень, запроваджених у 2020-2021 роках, на діяльність музейних закладів як слушні умови для «перезавантаження» та впровадження нових форм роботи.

Учасники круглого столу обговорили актуальні питання музейної діяльності, у тому числі, щодо використання карантинної 1000 грн відвідувачами музеїв та ін. Крім того, директори музеїв привітали ювілярів зі святом і вручили подарунки: книжки, буклети, монографії тощо, видані музейними закладами та ін. Учасники заходу відвідали також музей техніки «Мотор Січ», музей Фаетон, музей зброї «Діана».  

Запорізький обласний краєзнавчий музей був заснований 1921 року за ініціативи видатного краєзнавця Я. П. Новицького, який став його першим директором. Наприкінці 1930-х років отримав свою сучасну назву - Запорізький обласний краєзнавчий музей. У 1991 році експозиція музею відкрилася в будівлі колишньої Земської управи, в якій перебуває і дотепер.

Зібрання краєзнавчого музею налічує понад 110 тисяч одиниць зберігання. За 100 років свого існування Запорізький обласний краєзнавчий музей відкрив понад 1100 виставок. Протягом 20 років заклад видає науково-теоретичний щорічник «Музейний Вісник». Сьогодні Запорізький обласний краєзнавчий музей - провідний культурний і науковий осередок, центр популяризації культури, історії та етнографії краю.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва