Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області успішно виконується тарифний меморандум

14 грудня 2021 - 16:50

Сьогодні під час брифінгу голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр  Старух розповів про актуальні питання життєдіяльності регіону, зокрема про те, що в області успішно виконується тарифний меморандум.

30.09.2021 між Кабінетом Міністрів України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років.

Меморандум передбачає, що виробники теплової енергії в рамках укладених з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» отримуватимуть природний газ для виробництва теплової енергії, надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для категорії споживачів «населення» за ціною 7 420 грн/тис. м3 (з ПДВ).

Для надання відповідних послуг бюджетним установам та організаціям виробники теплової енергії отримуватимуть природний газ за ціною 16 391,6 грн/тис. м3 (з ПДВ). Аналогічна ціна природного газу передбачена і для бюджетних установ та організацій, які використовують природний газ для забезпечення всіх своїх потреб.

На сьогодні держава виконує свої зобов’язання.

Всіма бюджетними установами та організаціями області, які використовують природний газ для забезпечення всіх своїх потреб, також укладено відповідні договори на постачання природного газу за фіксованою ціною 16 391,6 грн/тис. м3 (з ПДВ).

Також Меморандум передбачає, що до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) застосовуватимуться тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води на рівні тарифів, які застосовувалися в кінці минулого опалювального періоду 2020/2021 років.

За наявною інформацією на сьогодні органи місцевого самоврядування дотримуються норм Меморандуму. У всіх семи містах області, де для виробництва теплової енергії використовується природний газ, до населення застосовуються тарифи, які застосовувалися в кінці минулого опалювального періоду 2020/2021 років.

-         На обласному рівні ми теж виконуємо свої зобов’язання, - зазначив Олександр Старух. - З метою підтримки місцевих бюджетів у зв’язку із підвищенням вартості енергоносіїв на 2021 рік передбачена додаткова дотація на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються бюджетними установами в сумі 32,4 млн грн.

56 громад вже в грудні отримають цю дотацію. Розподіл здійснено облдержадміністрацією відповідно до фактичного споживання енергоносіїв за 10 місяців по місцевих бюджетах, значення індексу податкоспроможності яких менше 0,9 та які отримують від держави базову дотацію.

Обсяг зазначеної додаткової дотації на 2022 рік для області складає 57,2 млн грн і вона також буде розподілена по відповідних місцевих бюджетах громад, індекс податкоспроможності яких на 2022 рік менше 0,9.

 Законом «Про Державний бюджет України на 2022 рік» також збільшено доходи місцевих бюджетів, що пов’язано зі збільшенням частки відрахування до бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб на 4% (разом частка відрахування ПДФО у 2022 році складатиме 64%).

Таким чином, 67 бюджетів територіальних громад області у 2022 році додатково отримають надходження від податку на доходи фізичних осіб у сумі  591,4 млн грн, що також дозволить належним чином запланувати видатки для сталого проходження опалювального сезону.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей