Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня 2021 - 13:10

Сьогодні біля пам’ятного знаку героям Чорнобиля зібралися керівництво області, міста, ліквідатори, представники громадських організацій, небайдужі запоріжці.

Заступник голови обласної державної адміністрації Руслан Шиханов, секретар міської ради Анатолій Куртєв, начальник Головного управління ГУ ДСНС України у Запорізькій області Олексій Лепський поклали квіти до пам’ятного знаку та вшанували пам’ять загиблих земляків, які віддали своє життя заради порятунку України від ядерної катастрофи. Усі присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

- Цей день пам’яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Тож сьогодні ми низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи «ядерний смерч» та висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам, - звернувся до присутніх Руслан Шиханов.

Щорічно в Україні 14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.  

Цього року виповнюється 35-та річниця цієї сумної дати.  

 

Довідково.

Відповідно до Указу Президента України від 09.12.2020 № 556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовки заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи» в Запорізькій області розпорядженням голови облдержадміністрації від 11.02.2021 № 71 «Про проведення заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи» затверджений та виконується План заходів. До організації та проведення запланованих заходів забезпечено широке залучення громадських об’єднань і організацій, які опікуються питанням соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Враховуючи необхідність неухильного дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СOVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» і керуючись рекомендаціями Офісу Президента України від 19.04.2021 № 41-01/5321, з метою привернення уваги суспільства до наслідків Чорнобильської катастрофи в області в кожному районі проведено необхідні заходи із благоустрою територій меморіальних комплексів загиблим і померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У бібліотечних та музейних закладах області організовано книжкові, тематичні виставки, викладки літератури, інформаційні експозиції, присвячені 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи та вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Крім цього, на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки та на її сторінці у «Фейсбук» була підготовлена та розміщена віртуальна виставка «Чорнобиль. Чорна зірка з гіркотою полину».

В рамках проведення заходів, пов’язаних із 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, забезпечено висвітлення на офіційному вебсайті облдержадміністрації, в провідних засобах масової інформації області, у соціальних мережах місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування заходів і матеріалів, присвячених темі Чорнобильської аварії та людям, які брали участь у ліквідації її наслідків, про їх повсякденні проблеми та піклування держави про них.

За оперативними даними на території Запорізької області проживають 6899 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:

учасники ліквідації наслідків аварії - 3443 осіб, в т.ч.:

категорії  1 - 681 особа;

категорії 2 - 2227 осіб;

категорії 3 - 535 осіб;

потерпілі від Чорнобильської катастрофи   - 3045 осіб, в т.ч.:

категорії 1 - 144 осіб;

категорії 2 - 920 осіб;

категорії 3 -1031 осіб;

діти – 950 осіб, в т.ч. 1 дитина з інвалідністю, яка пов’язана з наслідками  Чорнобильської катастрофи;

дружин померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою - 352 особи;

осіб, які брали участь в ліквідації інших ядерних аварій – 59.

Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У 2021 році на реалізацію програми соціального захисту постраждалих громадян з державного бюджету передбачено 2,5 млн гривень, у тому числі 1,3 млн грн на санаторно-курортне лікування та з обласного бюджету на безплатне придбання ліків та зубопротезування - 2,1 млн гривень.

Кошти, які передбачені для санаторно-курортного оздоровлення постраждалих громадян, дозволили оздоровити 187 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, які віднесені до 1 категорії.

За станом на 01.12.2021 пройшли санаторно-курортне лікування 152 особи, віднесені до категорії 1, та 49 осіб отримали компенсаційну виплату замість санаторно-курортного лікування.

З 1 липня поточного року набрали чинності зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (внесені Законом від 29.06.2021 №1584-ІХ) в частині визначення мінімальних розмірів пенсій по інвалідності та розмірів мінімальних пенсійних виплат особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З 1 січня 2022 року обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та в наслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності буде перерахована з нового п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва