Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область має намір побудувати сучасну систему іригації разом із Францією

14 грудня 2021 - 12:40

Сьогодні, 14 грудня, відбулася робоча зустріч очільника Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха з представниками компанії BETEN Ingenierie.

У Запорізькій області компанія має намір реалізувати проєкт водопостачання, водовідведення та іригації, який матиме кінцеву протяжність від Дніпра до Маріуполя у Донецькій області.  Французька компанія  BETEN  Ingenierie спеціалізується на будівництві та інженерії з акцентом на екологічні проєкти (поновлювані джерела енергії, енергоефективність, утилізація відходів, очищення води та комплексні проєкти міського розвитку). Компанія понад 40 років працює на міжнародному рівні в Африці, на Близькому Сході і в Азії, в тому числі 27 років в Україні та Східній Європі.

Участь в обговоренні проєкту співпраці взяли заступник голови ЗОДА Руслан Шиханов, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ЗОДА Артур Бойко, президент компанії BETEN  Ingenierie Жан Рош та координатор проєктів BETEN в Україні Андрій Хаджинов. Експерт з екології  Філіп Оспіталь доєднався до роботи в онлайн режимі.

Учасники  зустрічі дійшли згоди, що Запорізька область зацікавлена співпрацювати з цією компанією. Для реалізації проєкта налагоджується співпраця як із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, так і з керівниками територіальних громад та сільгосппідприємств області. Обласна влада працює над можливістю залучення до співфінансування  будівництва водогонів фермерів, які у перспективі отримають вигоду від створення іригаційної системи. 

Керівник компанії  BETEN Жан Рош повідомив, що проєкт, який планується втілити на території Запорізької області,  стане пілотним для України. На сьогодні узгоджено можливість участі Запорізької області у програмі Міністерства фінансів Франції.

Голова ЗОДА Олександр Старух наголосив, що в нинішніх кліматичних умовах для Запорізької області розробка комплексного плану відновлення системи зрошення, реконструкція існуючих та будівництво нових систем водопостачання є стратегічним завданням.

-         Запорізька область знаходиться у зоні ризикованого сільського господарства. Налагодження системи іригації продиктовано кліматичними змінами і має на меті показати Запорізьку область як потужний сільськогосподарський регіон, який має перспективу  посісти своє місце в європейському економічному просторі. Цей проєкт може стати вирішальним для забезпечення економічного розвитку узбережжя Азовського моря та прилеглих територій, - зазначив Олександр Старух. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей